Expo Leuven presenteert tentoonstelling 'Paradise?' in Tweebronnen

20 oktober 2020 | 19u31 | Gepost door annpeeters
Paradise
Op 24 oktober start in de exporuimte van Tweebronnen de tentoonstelling Paradise? van het Leuvens collectief BEELD. Met schilderijen, tekeningen, textiele kunst, mixed media, foto’s en video, geven deze vier kunstenaressen een beeldende interpretatie van de echte wereld.

BEELD, dat is Magda Huygens, Josette Luysterborgh, Mileen Malbrain en Annemie Moriau. Deze vier ondernemende dames leerden elkaar kennen aan SLAC/Academie Beeldende Kunst in Leuven. Ze exposeerden elk ook al apart, voor deze expo vonden ze elkaar.

Paradise? verwijst naar het land der dromen, de tuin van Eden, de ideale wereld. Maar het refereert eveneens naar the other side, dystopia, het land der hersenschimmen”, vertellen de kunstenaars. “Er is dat verlangen naar het paradijs en tegelijk leeft er het besef van het onmogelijke van die droom, van het onvermijdelijke moment van verstoring van die ideale wereld.”

“Met Expo Leuven geven we Leuvens talent de kans om in goede omstandigheden tentoon te stellen”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Een formule die werkt, want ze leverde al tal van boeiende expo’s op. Ook nu weer: elke kunstenaar geeft een eigen, persoonlijke interpretatie aan het paradijsthema. De werken gaan over milieuvervuiling, vervreemding, vermenging en interactie… onderwerpen die stuk voor stuk actueel zijn. Een tentoonstelling die je zintuigen prikkelt én je aan het denken zet.”

Magda Huygens toont een personage dat zich in een toestand van vervreemding bevindt. Een individu dat zich langzaam terugtrekt in haar eigen droomwereld, de realiteit loslaat en transparant wordt voor haar omgeving. Het samenspel van de werken en de onderlinge verbanden zijn bij Magda Huygens zonder meer belangrijk.

Sinds enkele jaren focust Josette Luysterborgh zich op hoe de natuur reageert op de uitwassen van onze consumptiemaatschappij. Het proces van verval in de natuur, en anderzijds de dark side zijn onderwerpen die haar fascineren. Met beeldbewerkingsprogramma's ontwerpt ze nieuwe beelden die leiden naar een fotografisch eindresultaat.

Mileen Malbrain schept een nieuwsoortige wereld waarin de mens in volledige symbiose leeft met tal van organismen en ze niet langer exploiteert. Er ontstaan hybriden met een ambigu uitzicht. De vraag rijst of dit het gevolg is van menselijke of natuurlijke processen.

Annemie Moriau tenslotte, werkt met de dynamische relatie tussen mensen en plaatsen, grenzen en overgangsruimtes. Haar zeelandschappen brengen de belofte van schoonheid, van rust en idylle maar dragen verlies en onverschilligheid in zich. Tegenwoordig werkt ze met eigengemaakte foto’s of beelden van het internet. Ze vormen de basis om te tekenen, te schilderen en te krassen. Voor haar kunstwerken gebruikt ze een breed scala aan materialen, zoals geperste houtskool, aluminiumplaat, lichtboxen en video.

Praktisch

De tentoonstelling Paradise? start op 24 oktober en loopt tot 21 november in de exporuimte in Tweebronnen. Ze is open op woensdag en vrijdag van 13 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10 tot 16 uur. Er kunnen telkens 20 personen tegelijk de expo bezoeken. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Lees meer over