Exoskelet moet kinderen met een hersenverlamming helpen revalideren

13 september 2019 | 17u34 | Gepost door redactie
Exoskelet moet kinderen met een hersenverlamming helpen revalideren
De KU Leuven ontvangt, via de provincie Vlaams-Brabant, een subsidie van 56.831,80 euro voor de ontwikkeling van een exoskelet waarmee kinderen met een hersenverlamming kunnen revalideren.
Het bericht Exoskelet moet kinderen met een hersenverlamming helpen revalideren verscheen eerst op Leuven Actueel.

Hersenverlamming is de meest voorkomende oorzaak van een handicap bij kinderen en komt ongeveer bij 1 op de 400 à 500 pasgeboren kinderen voor. 46% van deze kinderen met hersenverlamming kunnen niet zonder hulpmiddelen lopen.

Onderzoekers ontwikkelden de laatste decennia hulpmiddelen voor revalidatie, gaande van eenvoudige uitwendig gedragen hulpmiddelen ter correctie van standafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten tot volledige exoskeletten.
Deze hulpmiddelen voor de benen helpen de patiënten de meest optimale manier van lopen te vinden en hun stabiliteit en veiligheid verbeteren.

Revalidatie met behulp van exoskeletten levert mooie resultaten op. Helaas zijn de meeste exoskeletten gemaakt voor volwassenen.

Het project MOTION (Mechanised Orthosis for children with neurological disorders) wil hier verandering in brengen. Dankzij dit project, dat wordt gesteund door het Europese Interreg-programma en gecofinancierd door de provincie Vlaams-Brabant, zullen specialisten van de KU Leuven in UZ Pellenberg nu ook specifieke exoskeletten voor kinderen ontwikkelen.

‘We steunen dit innovatieve project van de KU Leuven omdat het bijdraagt tot de opbouw van kennis en expertise over revalidatietechnologie in onze regio’, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. ‘We zijn een kennisregio inzake gezondheidstechnologie en moeten dat ook in de toekomst blijven. Dit project versterkt het UZ Pellenberg als het belangrijkste referentiecentrum voor de behandeling van kinderen met hersenverlamming in ons land’.

Het bericht Exoskelet moet kinderen met een hersenverlamming helpen revalideren verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over