Eventorganisator Maarten Forceville ontevreden met maatregelen: “Op maat van Pukkelpop, niet voor kleine events"

Maarten Forceville aan Klub Melk
De beslissing van het Overlegcomité om vanaf 13 augustus 75.000 mensen toe te laten op evenementen, maar voordien slechts 2.000 binnen en 2.500 buiten, zet kwaad bloed bij eventorganisator Maarten Forceville (36). “Tot 13 augustus mag er geen publiek rechtstaan als er drank geserveerd wordt. Nadien mogen er 75.000 mensen op een festival rondlopen, zonder één enkele tussenstap. Dit is een Ministerieel Besluit (MB) op maat van Pukkelpop”, klinkt het.

Weinig sectoren zijn zo verdeeld als die van de evenementen. De ene is uitermate tevreden met het sprankeltje hoop dat eraan komt, de andere is boos omwille van een kromme redenering hier of daar. Eventorganisator Maarten Forceville, tevens eerste schepen voor CD&V in Herent, behoort duidelijk tot de laatste categorie. Hij heeft met Klub Melk, zomerbar Bar Vital en pop-upbar Park Malt een aantal eventlocaties in Herent.

“Er is heel veel verwarring door het MB. Als je drank serveert, moeten de mensen zitten. Ze mogen niet rechtstaan zonder mondmasker. Als je je eigen drank meeneemt, mag je wél rechtstaan zonder mondmasker. Terwijl je dan wel drank kan doorgeven, iets wat niet of nauwelijks gebeurt als wij iedereen een drankje verkopen. Dat krijg je virologisch gezien niet uitgelegd. Die maatregel vervalt gelukkig op 13 augustus”, zegt Forceville.

Vanaf dan mogen er 75.000 mensen op een evenement rondlopen. “Dat is van het ene uiterste in het andere. Onbegrijpelijk dat er geen enkele tussenstap geweest is. Als je de coronaregelgeving van de privé-situatie had doorgetrokken naar de events, hadden we al maanden geleden kunnen heropenen, maar dan wel in fysieke bubbels. Niet met alle remmen los natuurlijk, zoals nu in Nederland gebeurt. Dat is te vroeg gebleken. In je tuin mag er meer dan in een professionele omkadering. Dat krijg ik aan niemand uitgelegd. Maar nog erger: niemand krijgt dat aan mij uitgelegd, omdat er ook gewoon geen logica in zit. Ze hebben onze zuurstoftoevoer onterecht dichtgeknepen. En dan hoop je dat de eventsector zich verenigt in zulke tijden, maar wordt er enkel gedacht aan de grote jongens. Zonde”, zo meent Forceville.

Voorlopig gaan er geen evenementen door in Klub Melk. “Maar we zetten wel alles op alles om Zomerbar Bar Vital binnenkort weer te openen, en dit volledig in een nieuw jasje. Zo hebben we toch iets om naar uit te kijken. Het is immers nog onduidelijk wat de maatregelen gaan zijn voor evenementen. Voor Pukkelpop moet je een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. Moet dat ook voor een klein evenement? En vooral: ga je dat elke week doen? Worden die testen gratis? 13 augustus is binnen vijf weken, dus het zou fijn zijn als wij weten waar we aan toe zijn”, besluit Forceville.

*Fotocredit: Evelien Vandermeiren.

Lees meer over