Europees project WeCount verdeelt 250 Telramen in Leuven en deelgemeenten

2 juni 2020 | 16u08 | Gepost door redactie
Europees project WeCount verdeelt 250 Telramen in Leuven en deelgemeenten
WeCount ondersteunt de Europese uitbreiding van Telraam, het toestel waarmee burgers zelf verkeerstellingen uitvoeren. Nog dit jaar breidt WeCount het netwerk van Telramen uit met 1000 extra toestellen in 5 Europese steden: Madrid, Dublin, Cardiff, Ljubljana en Leuven.
Het bericht Europees project WeCount verdeelt 250 Telramen in Leuven en deelgemeenten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het concept van Telraam is eenvoudig: met een sensor in combinatie met een microcomputer en software kan iedereen het verkeer in zijn straat tellen. Alle gegevens komen terecht in een centrale databank op www.telraam.net?utm_source=rss&utm_medium=rss die voor iedereen vrij toegankelijk is.

Het Europese WeCount-project zal vijf verschillende proefprojecten uitvoeren, elk met 200 tot 250 Telramen. Het doel is om het lokale verkeer te monitoren en wetenschappelijke kennis op te bouwen op het vlak van mobiliteit en milieuvervuiling. Zo kunnen burgers samen met beleidsmakers oplossingen bedenken voor veiliger en efficiënter wegvervoer. De bevindingen zullen op termijn nieuwe, laagdrempelige mogelijkheden creëren voor beleidsvorming en verkeersonderzoek.

WeCount in Leuven
Op 21 maart 2019 startte in Kessel-Lo een eerste proefproject met 100 Telramen. Het Leuvense WeCount-telnetwerk voorziet nu in een uitbreiding met minstens 250 nieuwe Telramen in Leuven en de deelgemeenten: Wilsele, Heverlee, Wijgmaal en Kessel-Lo. De eerste nieuwe Telramen zullen voor de zomer nog verschijnen in Wilsele-Dorp en de Leuvense binnenstad.

In de binnenstad van Leuven zullen de 40 Telramen worden ingezet voor een permanente monitoring van de verschillende verkeersstromen. De metingen die zowel voetgangers, fietsers, zwaar vervoer als gewone auto’s registeren zijn een grote hulp in de permanente evaluatie van de huidige en geplande maatregelen. Kandidaat-tellers in de binnenstad kunnen zich voor eind juni registreren via https://telraam.net/nl/membership/leuven-binnenstad.?utm_source=rss&utm_medium=rss Hiervoor worden in totaal 40 kandidaten gezocht.

“Door de data verzameld door de Telramen verspreid over Vlaanderen werden in de afgelopen periode interessante mobiliteitspatronen waargenomen. Onder andere een fors toegenomen aantal fietsverplaatsingen, zowel tijdens de lockdown als erna”, verduidelijkt Laurens Vander Kuylen van Mobiel 21. “Op beide fronten leverde het eerste Telraam-netwerk relevante input over verkeerspatronen. Aan het begin van de zomer 2019 werd nog een tweede, kleiner Leuvens telnetwerk in de zone rond de Matadiwijk in Heverlee gelanceerd. Dit liet toe om de sluipverkeerbewegingen in deze buurt in kaart te brengen. En nu voegt WeCount nog eens 250 extra Telramen toe aan het Leuvense netwerk.”

WeCount in de deelgemeenten
In Wilsele-Dorp is het de bedoeling om Telramen te verdelen onder inwoners om sluipverkeer te monitoren. Ook voor het Wilselse mobiliteitsplan kunnen de telgegevens een interessante bijdrage leveren. De 20 kandidaat-tellers uit Wilsele-Dorp kunnen zich nog tot en met eind juni aanmelden via https://telraam.net/NL/membership/leuven-wilsele-dorp.?utm_source=rss&utm_medium=rss

“Dankzij WeCount zullen in Leuven zo’n tweehonderd extra Telramen geplaatst worden. Daar zijn we blij mee, want dat zal nuttige gegevens opleveren om onze mobiliteitsplannen voor de deelgemeenten te onderbouwen, maar ook om enkele maatregelen die we zopas hebben aangekondigd te monitoren, denk aan de fietszones in de binnenstad en de knip in de Burchtstraat”, zegt David Dessers, schepen van mobiliteit in Leuven. “Het is bovendien een handig instrument om nog meer inwoners te betrekken bij onze plannen rond duurzame mobiliteit en de leefbare en verkeersveilige stad die we nastreven.”

De uitbreiding van het telnetwerk in Kessel-Lo en de uitrol in Wijgmaal staan later deze zomer op de planning. Later dit jaar volgt dan nog Heverlee. Zo zullen tegen eind 2020 in totaal nog 250 extra Telramen de verkeersstromen in en rond Leuven continu monitoren.

Het bericht Europees project WeCount verdeelt 250 Telramen in Leuven en deelgemeenten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over