Dijledal voert buitenlands eigendomsonderzoek nog steeds niet uit

27 december 2021 | 10u06 | Gepost door annpeeters
dijledal
Uit recente cijfers van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele blijkt dat het buitenlands eigendomsonderzoek in heel Vlaanderen breed gesteund en gedragen wordt: 81 van de 85 sociale huisvestingsmaatschappijen hebben hun steun uitgesproken voor deze onderzoeken. De Leuvense sociale huisvestingsmaatschappij is één van de vier maatschappijen die dit project niet steunt.

De regel is duidelijk: je mag als sociale huurder geen huis bezitten in België of in het buitenland. Om dat onderzoek te vergemakkelijken, zette Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele eerder dit jaar het licht op groen voor buitenlands eigendomsonderzoek in héél Vlaanderen. Alle Vlaamse sociale verhuurders kunnen een beroep doen op de raamovereenkomst die Vlaanderen ter beschikking stelt. Die zorgt ervoor dat 5 bedrijven in 40 landen verifiëren dat huurders daar geen eigendom hebben.

"Wij brachten dit punt op de gemeenteraad van maart en vroegen het stadsbestuur om de Leuvense sociale huisvestingsmaatschappij ook te laten intekenen op dit buitenlands eigendomsonderzoek. Ons voorstel werd weggestemd. Hoewel de stad de bestuurders bij Dijledal benoemt en regelmatig met hen overlegt, vond de meerderheid met Groen, Vooruit en CD&V het niet nodig hen aan te moedigen in te tekenen op het aanbod van de Vlaamse overheid", laat N-VA Leuven weten. 

Katelijne Dedeurwaerder, gemeenteraadslid: "Nu blijkt uit recente cijfers dat dit buitenlands eigendomsonderzoek Vlaanderenbreed gedragen en gesteund wordt: 81 van de 85 sociale huisvestingsmaatschappijen hebben hun steun uitgesproken voor deze onderzoeken. De Leuvense huisvestingsmaatschappij is dus één van de amper vier maatschappijen die dit weigert te steunen. Onbegrijpelijk. Ook in Leuven moeten sociale woningen terechtkomen bij mensen die er recht op hebben. Bovendien hebben de buitenlandse eigendomsonderzoeken ondertussen ook bewezen effectief resultaten op te leveren. Van de 138 onderzoeken die in 11 verschillende landen werden uitgevoerd, werd er bij 37 dossiers bewijs van onroerend bezit in het buitenland aangetoond (27%). Als er in Leuven ook maar één Leuvenaar is die dankzij dit onderzoek wel het dak boven zijn hoofd krijgt waar hij recht op heeft, is intekenen op dit aanbod al de moeite.”

Op de vraag waarom Dijledal niet deelneemt aan het onderzoek, kregen we alsnog geen antwoord van de sociale huisvestingsmaatschappij. 

Lees meer over