Dichteres Annelies Van Dyck (42) uit Wilsele-Putkapel won de Zeef Poëzieprijs en komt met debuutbundel op de proppen

Auteursfoto Annelies Van Dyck - Björn Comhaire
Dichteres Annelies Van Dyck (42) uit Wilsele-Putkapel won de derde Zeef Poëzieprijs. Op vrijdag 2 december presenteert ze haar debuutbundel ‘We doen alsof het helpt’ in het theater van de Reynaertghesellen in Leuven.

“Het is een droom die uitkomt,” zegt Annelies Van Dyck, die zowel doctor in de natuurkunde is als gecertificeerd schrijfdocent. Inspiratie voor haar gedichten vindt ze in haar eigen leven of op straat, maar ook in haar fantasie: “Soms verzin ik een situatie en voeg ik daar elementen uit mijn leven aan toe. Andere keren beschrijf ik een waargebeurd feit.” Het waarheidsgehalte vindt ze zelf minder van belang dan de waarde van het gedicht: “Of het nu echt gebeurd is of niet, ik probeer altijd om de lezer te raken. Dat is mijn grootste drijfveer.”

Maar liefst 134 dichters deden mee aan de Zeef Poëzieprijs. Uit die inzendingen koos de jury voor het manuscript van Annelies Van Dyck. De jury roemt haar toegankelijke stijl, die toch heel poëtisch en gelaagd is: “Haar gedichten zijn uitgepuurd en dat gaat niet ten koste van haar groot vermogen om te suggereren,” aldus uitgever en jurylid Roel Richelieu van Londersele.

De Zeef Poëzieprijs wordt ingericht door Uitgeverij De Zeef, die zich richt op talentvolle debutanten. Naast Roel Richelieu van Londersele zetelen ook Annemie Deckmyn en Charles Ducal in de jury. Die laatste is bekend bij het grote publiek als voormalig Dichter des Vaderlands.

‘We doen alsof het helpt’ (ISBN 978-94-93138-92-6) is verkrijgbaar in de boekhandel en via de website van uitgeverij De Zeef: https://www.uitgeverijdezeef.be/.

Lees meer over