Definitieve bescherming van het Kasteel Maisin met park

22 mei 2020 | 13u05 | Gepost door redactie
Definitieve bescherming van het Kasteel Maisin met park
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt het Kasteel Maisin met park definitief als monument. “Dankzij deze bescherming zullen de uitzonderlijke architecturale waarden van deze deze charmante neoclassicistische villa met een monumentale inkompartij met Palladiaanse bewaard blijven”, aldus minister Matthias Diependaele.
Het bericht Definitieve bescherming van het Kasteel Maisin met park verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het charmante Kasteel Maisin werd gebouwd in 1921-1922. Het ligt aan de Tiensesteenweg net buiten het drukke Leuvense stadscentrum aan de voet van de Predikherenberg.

De naam van het domein verwijst naar professor Henri Ferdinand Joseph Maisin (1893-1971) en heeft de oorspronkelijke villanaam Tops-Van Cutsem wat verdrongen. Henri Maisin was een autoriteit op het gebied van bacteriologie, anatomo-pathologie en cancerologie en was vanaf 1923 aan de faculteit geneeskunde en aan het door hem opgerichte Kankerinstituut verbonden. Hij verhuisde met zijn gezin in 1938 naar het Kasteel Maisin en liet het rond 1950 vergroten door de gerenommeerde wederopbouwarchitect Lucien Spéder.

De huidige gebouwen zijn dan wel 20ste-eeuws, de geschiedenis van de site gaat veel verder terug in de tijd”, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten. “De Abdij van Park bezat vanaf de late middeleeuwen de grond, die trouwens doorsneden werd door de tienden- en latere gemeentegrens tussen Korbeek-Lo en Kessel-Lo.

De eerste bebouwing op het domein verscheen in het begin van de 18de eeuw, gelijktijdig met de aanleg van de rechte snelle verbinding naar Tienen (de huidige Tiensesteenweg). Die gebouwen kunnen gelinkt worden aan de intensieve en voor de regio belangrijke zand- en leemontginningsnijverheid op de Predikherenberg. De reliëfverschillen gecreëerd door de vroegere ontginning, ook in het kasteeldomein, zijn nog steeds als litteken in het landschap waarneembaar.

Na de opheffing van de Abdij van Park rond 1794, werden de terreinen privébezit. Het domein kwam eerst in handen van de herenboeren- en burgemeestersfamilie Coetermans die aan de overzijde van de straat een grote distilleerderij uitbaatten. In 1894 kochten de Leuvense rechter Tops en zijn echtgenote Irma Marie Van Cutsem de bezittingen.

Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog deelde Korbeek-Lo in de klappen. Vanwege de onverwacht zware tegenstand werd niet alleen de Leuvense binnenstad in brand gestoken. Korbeek-Lo leed eveneens zwaar onder de vergeldingsraid van de Duitse troepen. De eigendommen van de familie Tops bleven niet gespaard en werden tot puin herleid.

Irma Van Cutsem bleef niet bij de pakken zitten en startte direct na de Eerste Wereldoorlog een totaalrenovatieproject. Zij gaf vorm aan het huidige Kasteel Maisin. Rond 1921 liet ze de charmante neoclassicistische villa met een monumentale inkompartij met Palladiaanse zuilengalerij als blikvanger optrekken. Vervolgens vergrootte ze het park aanzienlijk en deed voor de aanleg van het park beroep op de tuinarchitect Léon Rosseels, vierde generatie van de gekende Leuvense landschapsontwerpersfamilie Rosseels. Léon Rosseels gebruikte zijn ontwerp voor kasteel Maison als visitekaartje.

De bouw van het landhuis en de aanleg van het park door de familie Tops-Van Cutsem paste binnen de tendens van de gegoede burgerij om voor zichzelf aan de rustigere stadsrand residentiële buitenhuizen met grote parktuinen aan te leggen, vrij geïnspireerd op de 17de- en 18de-eeuwse ‘maison de plaisance’. Professor Maisin en de huidige bewoners bestendigden deze traditie en stonden en staan in voor het behoud van dit waardevol erfgoed.

Foto: Duchêne Helena

Het bericht Definitieve bescherming van het Kasteel Maisin met park verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over