Dan toch geen nieuwe trap aan de Kesselberg: "Te duur na oorlog in Oekraïne"

26 juli 2022 | 13u18 | Gepost door redactie
Trap Kesselberg
De inwoners van Leuven in het algemeen en die van Kessel-Lo in het bijzonder hadden er al reikhalzend naar uitgekeken: de nieuwe trap naar de Kesselberg zou begin augustus ein-de-lijk worden aangelegd. IJdele hoop, zo blijkt. De oorlog in Oekraïne en de stijgende prijs van grondstoffen- cortenstaal in dit geval- strooien roet in het eten.

''Het Leuvense schepencollege heeft de werkzaamheden niet gegund. De offertes vielen te duur uit", zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V). "Er moet zorgzaam worden omgesprongen met belastinggeld", klinkt het. Bouwmaterialen zijn sinds begin dit jaar met meer dan 12% gestegen, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw. Vooral staal, hout en non-ferrometalen zijn duurder geworden. "Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland zijn namelijk grote houtexporteurs (onder meer van houtproducten, zoals isolatiemateriaal op basis van houtvezels of multiplexplaten) bestemd voor de Belgische markt. Hoewel de precieze impact op dit moment moeilijk in te schatten is, zal het Oekraïense conflict (en de daaruit voortvloeiende EU-sancties tegen Rusland) waarschijnlijk een invloed hebben op de houtprijzen en de houtaanvoer. Omdat Rusland en Oekraïne veel hout exporteren en samen goed zijn voor ongeveer 20 procent van het staal dat Europa invoert, zijn hogere hout- en vooral staalprijzen waarschijnlijk", zo klinkt het.

“Ik kwam tussen in de gemeenteraad van maart om te wijzen op de wel heel hoge kostprijs van deze trap", zegt N-VA raadslid Katrien Houtmeyers. "Bovendien wees ik op de stijgende grondstofprijzen. Dat blijkt nu ook uit de binnengekomen offertes die oplopen tot 1 miljoen euro. Jammer, dat het college niet meteen wou luisteren. We hadden tijd kunnen winnen", klinkt het. De oppositiepartij dringt aan op herstellingswerken in afwachting van een definitieve en meer betaalbare trapconstructie. Hoe het nu verder moet aan de Kesselberg is vooralsnog een raadsel.

Trap Kesselberg 2

Lees meer over