Cultuurhuis OPEK verbouwt

17 december 2019 | 19u26 | Gepost door redactie
OPEK, het openbaar Entrepot voor de kunsten aan de vaartkom is op tien jaar gegroeid tot één van de grootste cultuurhuizen van Leuven. Het gebouw barst uit haar voegen. Na een eerste tijdelijke renovatie van het oude douanegebouw is het tijd voor een grootscheepse verbouwing. Daarbij staan verduurzaming, het verhogen van het gebruikerscomfort, en de visibiliteit van de OPEK activiteiten centraal. Na een openbare aanbesteding werd het Leuvense bureau T’jonck – Nilis aangesteld als architect. In totaal zal er de volgende 3 jaar een kleine 2 miljoen geïnvesteerd worden in deze verbouwing.
Het bericht Cultuurhuis OPEK verbouwt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Ruim 10 jaar terug evolueerde het Openbaar Entrepot aan de Vaartkom van een opslagplek voor goederen naar één van de grootste cultuurhuizen van Leuven. Met ruim 90 medewerkers en honderden vrijwilligers bereikt OPEK jaarlijks meer dan 300.000 mensen in Vlaanderen met producties, workshops, lessenreeksen, een jeugdbeweging, tentoonstellingen, educatieve projecten, enz.

In de zomer gingen ze samen met de Vlaamse Bouwmeester op zoek naar een ontwerpteam voor het duurzaam en flexibel upgraden van de infrastructuur, met aandacht voor zowel de buitenzijde van het gebouw als de interne circulatie en akoestiek, de theaterzalen, de ateliers, de repetitieruimtes en de kantoren. Uit een totaal van 33 teams werd aan 4 teams gevraagd om een voorstel uit te werken. De jury koos voor het ontwerp van T’Jonck-Nilis omwille van hun pragmatische, no-nonsense aanpak. Via enkele goed doordachte punctuele ingrepen zal hun ontwerp OPEK klaar maken voor de toekomst. “Hun aanpak getuigt van een grote kennis van de werkingen binnen OPEK enerzijds en een kostenbewustzijn anderzijds. De voorgestelde ingrepen spelen gepast in op de probleempunten van vandaag. Deze ‘down to earth’-aanpak past perfect bij OPEK. T’Jonck-Nilis leidde ook al de eerste renovatie van het gebouw en won hiermee de Architectuurprijs Leuven in 2012”, zegt Stefaan Vandelacluze.

In totaal zal er de volgende 3 jaar een kleine 2 miljoen geïnvesteerd worden in OPEK. Het geld hiervoor komt vanuit het Fonds voor Culturele Infrastructuur van Vlaanderen, de Stad Leuven en een hoop private middelen die OPEK verzamelde.

Het bericht Cultuurhuis OPEK verbouwt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over