Cafébaas Harry Roekeloos werd tot effectieve celstraf veroordeeld voor racisme: "Alles gebeurde met een toets humor"

Harry Roekeloos Bar Picasso

Leuvenaar Harry Roekeloos (64) kreeg van de Leuvense rechter zes maanden cel en 4.000 euro boete omdat in bar Picasso racistische en homofobe beelden op reclameschermen werden geprojecteerd voorbije zomer. Ook de uitbater van de zaak, Christophe H. kreeg deze straf. Harry gaat alvast in beroep, hij vindt de bestraffing compleet buiten proportie.

“Dit is er compleet over. Akkoord dat ik een verwittiging of waarschuwing verdien, maar deze straf is buiten proportie. Het was telkens met een toets humor. Ik ben niet de braafste, maar ik werd nog nooit veroordeeld voor geweld, drugsfeiten of ergere zaken. Ik was al eens weerspanning tegen de politie, dat klopt”, opent Roekeloos die vier jaar de Picasso in zijn bezit had.

“Ze verwijten me homofobie terwijl mijn beste maten in Leuven homo’s zijn, zoals Kristof 'Dike' Van Camp één van mijn beste maten is. Ook gekleurde en mensen van andere nationaliteiten behoren tot mijn maten. Toen ik mijn zaak nog had waren er homo’s die voor mij werkten en ook een lesbienne. Voor mij is iedereen gelijk welke kleur of seksuele voorkeur ook. Ik heb met niemand problemen, maar die linkse azijnpissers voelden zich blijkbaar door mijn beelden aangesproken. Ik nodig die klagers uit om aan de mensen die ik ken te vragen hoe ze over mij denken. Ik geef hen onmiddellijk vijftig namen van mensen die weten hoe ik in elkaar zit."

'Twee maten en twee gewichten'

"Mijn 'walgelijke beelden' werden daarna wijd uitgesmeerd in de media, dat mag dan weer wel. Dat programma op televisie, 'De Helden van het internet' is veel erger dan dit. Gisteren had een man in de Aldi iemand neergestoken, ik vermoed dat hij een mooi opstel mag schrijven waarin ie spijt betuigt, terwijl ze mij den bak indraaien. Ik wil ook wel een opstel schrijven, ik ben daar goed in. Hier valt ook geen educatieve les uit te trekken. Dat moet toch nog altijd de bedoeling zijn van een rechtbank? Dit was om te lachen en gedaan. Akkoord, ik maakte die beelden. Maar dat was als vorm van bezigheidstherapie, ik trek immers over zes maanden op pensioen. Dat de PVDA zich hierdoor aangesproken voelt, is compleet van de pot gerukt er zijn veel grotere problemen in deze stad te vinden. Ik zal het wel verdiend hebben met mijn zever zullen die denken, dat is erover. Wat er ook van is, ik ga zeker in beroep.”

Harry woont boven de Picasso en heeft niets meer met de zaak te maken, behalve dat hij er wel dagelijks vertoeft voor een pintje en een goed gesprek.

beeld
Picasso

Lees meer over