Buren vechten met alle middelen bouw van 't Waskot aan

27 januari 2022 | 09u30 | Gepost door annpeeters
t waskot
Buurtbewoners van de site waar voorheen wasserij De Lelie gevestigd was, zijn niet te spreken over de plannen om er 75 studentenwooneenheden te bouwen. Ze zullen alles doen wat in hun mogelijkheden ligt, om de opschaling van 25 naar 75 kamers tegen te gaan. 
Amelia
In december 2014 overleed Amelia Verbruggen op 100-jarige leeftijd. Ze heeft tot de laatste dag in haar wasserij De Lelie gewerkt. Amelia startte de wasserij samen met haar man Pierre in 1933. De drie zonen hebben na haar dood de wasserij nog even open gehouden, maar in augustus 2015 viel het doek definitief over de zaak. 

Het terrein werd in 2018 verkocht aan een projectontwikkelaar, die zou er een studentenresidentie bouwen, 't Waskot. Het aantal studentekamers op de site zou daardoor verhoogd worden van 25 naar 75.  Buren dienden meteen een petitie in met 120 handtekeningen en 22 bezwaarschriften tegen de aangevraagde omgevingsvergunning, maar het stadsbestuur leverde in juni 2020 de vergunning af. Drie omwonenden tekenden beroep aan bij de Bestendige Deputatie. Ze zijn gekant tegen de opschaling van 2 tot 5 bouwlagen en tegen de centrale ontspanningsruimte die uitkijkt over de omliggende tuinen. Daarnaast vrezen ze geluidoverlast, een mogelijke bodemverontreiniging en visuele overlast. 

In november 2020 levert de Bestendige Deputatie een omgevingsvergunning onder voorwaarden af. Daarop tekent de buurt beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Daar wordt de vergunning van de Bestendige Deputatie vernietigd. Projectontwikkelaar Nova Invest gaat in cassatieberoep en start de afbraakwerken van het oude gebouw. 

Buurtbewoners zoeken herhaaldelijk verhaal bij het stadsbestuur, maar dit legt de werken niet stil. "Het stadsbestuur is immers gedagvaard door Nova Invest en zou een schadevergoeding van 1 miljoen euro moeten betalen als het de werken stillegt", zeggen de buren. 

Op 3 februari 2022 is er een uitspraak in kortgeding. Volgens de buurtbewoners kan Nova Invest rekenen op de medewerking van het stadsbestuur om verder te gaan met de bouwwerken. Regularisatie achteraf is dan de enige oplossing. 

De buurtbewoners hopen dat het stadsbestuur rekening houdt met hun verzuchtingen, ze willen geen 75 studentenkamers in hun buurt. 

t waskot
t waskot
foto: rv