Bouworde vzw stuurt na 1,5 jaar opnieuw vrijwilligers naar het buitenland

bouworde
Ruim 340 jongeren tussen 15 en 30 jaar staan klaar om deze zomer als vrijwilliger aan de slag te gaan. Zo’n 220 daarvan trekken, als alles goed gaat, naar het buitenland. Dat is voor het eerst in 1,5 jaar tijd.

De eerste vrijwilligers zijn vertrokken naar Portugal. 8 jongeren draaien er de komende weken mee in een dierenasiel. Vzw Bouworde uit Kessel-Lo is enorm blij dat het deze zomer opnieuw jongeren naar het buitenland kan sturen. In 2020 moest de organisatie door de coronacrisis nog zo’n 86% van de aangeboden vrijwilligersreizen annuleren en konden enkel reizen in België uiteindelijk doorgaan.

“Deze zomer kunnen er opnieuw meer jongeren op vrijwilligersreis. Ook naar het buitenland”, zegt Wannes Victoor, coördinator bij Bouworde vzw. “Als alles goed gaat, gaan er deze zomer ruim 340 jongeren aan de slag in 11 Europese landen.”

Niet evident

Zowel voor de organisatie als voor de jonge vrijwilligers wordt het allesbehalve een evidente zomer. “Het blijft erg spannend omdat de reisadviezen en -maatregelen snel kunnen wijzigen en bovendien erg landafhankelijk zijn. Als organisatie moet je snel kunnen schakelen. We evalueren de haalbaarheid van onze vrijwilligersreizen constant samen met onze projecten ter plaatse. Als gevolg daarvan werd een kleine minderheid van de kampen in aanloop naar deze zomer geannuleerd. Andere vrijwilligersreizen werden aangepast (bv. wat vervoer of afreisdata betreft) om ze haalbaar te maken. Daarbij staan de veiligheid en gezondheid van vrijwilligers en projecten steeds voorop. We hebben er vertrouwen in maar zijn er ook op voorbereid mocht niet alles vlekkeloos verlopen. Draaiboeken zijn opgemaakt, een uitgebreid crisisplan ligt klaar en het Bouwordeteam is ook deze zomer opnieuw 24/7 bereikbaar bij problemen”, aldus Wannes Victoor. 
 

Jongeren enthousiast

De organisatie merkt in elk geval dat heel wat jongeren staan te popelen om opnieuw te mogen vrijwilligen. Er zijn amper nog vrije plaatsjes. “Jongeren lijken er de extra hordes (flexibiliteit, extra papierwerk, testing, …) graag bij te nemen. Als organisatie kunnen we dit enkel toejuichen en zijn we blij dat we kunnen bijdragen aan een zomer waarin jongeren hopelijk weer wat onbezorgder jong mogen zijn”, zegt Wannes Victoor.

Lees meer over