Blue-bike nergens zo populair als in Leuven

Blue bike
Nergens in België werd er in 2023 zo vaak een Blue-bike, de blauwe deelfiets, ontleend als in Leuven. Dat blijkt uit het jaarrapport van Blue-mobility. In Leuven werd het voorbije jaar maar liefst 36.554 keer een Blue-bike ontleend, een stijging van 18 % ten opzichte van 2022. Het Blue-bikepunt aan het station van Leuven is het populairste uitleenpunt in België.

Het voorbije jaar werden er in Leuven 36.554 ritten gemaakt met een Blue-bike. Dat is een stijging van 18 % ten opzichte van 2022 en een verdubbeling ten opzichte van 2021. Leuven staat al drie jaar afgetekend op de eerste plaats. Leuven telde in 2023 bijna 5.000 unieke gebruikers van Blue-bike. 

Blue-bikepunt aan het station vooral populair

​Vooral het Blue-bikepunt aan het station van Leuven (in de fietsenstalling onder het stadskantoor) is populair. Het voorbije jaar werd er op die plek maar liefst 29.457 keer een fiets uitgeleend. Het uitleenpunt aan de Kop van Kessel-Lo was in 2023 goed voor 6.099 ritten, dat aan het station van Heverlee voor 989 ritten.

Uitbreiding

In Leuven vind je momenteel 206 Blue-bikes, begin vorig jaar waren dat er nog 155. Het merendeel van de fietsen vind je in de stalling onder het stadskantoor. Leuven telt drie Blue-bikepunten: twee aan het station van Leuven, aan de voor- en achterkant, en één aan het station van Heverlee.

Sinds begin dit jaar betaal je in Leuven voor een Blue-bike 2,5 euro voor de eerste 24 uur in plaats van 1,5 euro. Dat komt omdat de Vlaamse regering vanaf dit jaar niet meer tussenkomt in de factuur. De stad legt wel nog steeds een euro bij per rit. Voor de elektrische fietsen betaal je 10 euro voor de eerste 24 uur. Door een tijdelijke actie is dat in februari 7 euro. Daarnaast betaal je elk jaar lidgeld (12 euro per jaar). Je kan de fiets ontlenen met je lidkaart via de sleutelautomaat of via de app.

Lees meer over