Blijf Waterwinner, zeker nu het regent

wateropvang
De regenval van de voorbije weken doet het ons bijna vergeten, maar Vlaanderen blijft een risicogebied voor waterschaarste. Door onder andere de immense bodemverharding kan het hemelwater nauwelijks insijpelen in de bodem. Gevolg: hevige wateroverlast op veel plaatsen en veel water dat nodeloos naar de riool stroomt. Vrouwennetwerk Ferm blijft er op hameren: ‘Ook in onze tuinen kunnen we voor meer wateropvang zorgen.”

De overvloedige regenval deed ons historisch neerslagtekort in korte tijd verminderen. Maar er is nog vijf maanden schade in te halen. Kunnen we dat wel ? Experts zien een duidelijke tendens van verdroging in de zomer onder andere door de snelle  klimaatverandering. Er zijn verschillende  maatregelen nodig om zowel regenwater te sparen als om wateroverlast te voorkomen. Minder verharding en dus ook ontharden is daar een deel van. Niet alleen overheid en bedrijven hebben daarin een rol, ook de gezinnen met tuinen, vindt het vrouwennetwerk Ferm.

De bodems van veel tuinen – en er zijn 2 miljoen in Vlaanderen – laten nauwelijks regenwater door. Dat pakt het vrouwennetwerk Ferm aan met de ludieke campagne ‘Waterwinners’ waarbij het tuineigenaars oproept om  ‘water te laten groeien in de tuin’. Het doel is zoveel mogelijk tuinbodems meer 'waterdoorlaatbaar' te maken. De regenval biedt nu een unieke kans om de ‘weg van het water’ in de tuin te volgen. Een goede observator haalt hier ideeën uit om het kostbaar vocht beter te laten insijpelen of op te slaan. 

Het vrouwennetwerk doet deze oproep uit zorg voor de drinkwatervoorraad van de toekomstige generaties. Maar als we de bodems ontharden, helpen we ook mee de wateroverlast bestrijden en zijn we solidair met gezinnen die nu waterschade lijden. Alle beetjes helpen. We kunnen onze druppels bijdragen met minder steen en meer groen. Op een andere manier leren kijken naar onze tuin, levert meervoudige winst op”, zegt Monique De Dobbeleer, directeur van Ferm.

De organisatie verspreidde intussen 80.000 affiches in Vlaanderen, verzamelde tips op de website waterwinners.be en ontwikkelde een gratis Webinar vol inspirerende ideeën voor tuineigenaars. Ferm organiseert deze zomer ook een wedstrijd voor tuineigenaars die hun tuin watervriendelijker maken. Nieuwe initiatieven zijn in voorbereiding. 

Lees meer over