Bij momenten uur aanschuiven om op kermis te mogen

7 september 2020 | 10u17 | Gepost door annpeeters

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Foorkramers laten van zich horen: "Hoe moeten wij onze boterham verdienen als mensen een uur moeten aanschuiven om op de kermis te mogen, terwijl de gangpaden leeg zijn?" Anderen relativeren "We wisten dat het geen normale editie zou zijn."

"Hoe wij het eerste kermisweekend ervaren hebben? Op het Herbert Hooverplein goed, op het Ladeuzeplein slecht", zegt foorkramer Christophe Badjou. "Aan de kant van het Ladeuzeplein moesten mensen een uur aanschuiven om op het plein te raken, bij momenten tot aan de Bondgenotenlaan, terwijl de gangen op het plein leeg waren. Hoe moeten wij zo onze boterham verdienen? Mensen die de rij zien, doen vaak de moeite niet om aan te schuiven, zeker niet met kleine kinderen. Als iedereen een mondmasker draagt, is het dan echt nodig om het bezoekersaantal op zo'n groot plein te beperken tot 400 personen? In pretparken worden veel meer mensen toegelaten en daar verloopt ook alles veilig. Gezondheid is  belangrijk, daar zijn kermisbezoekers zich echt wel van bewust, mensen zijn voorzichtig, maar de manier waarop het er het eerste kermisweekend op het Ladeuzeplein aan toe ging, is toch niet zoals het zou moeten. Mensen staan dichter tegen elkaar in de wachtrij dan op het plein. De overheid zou specifieke maatregelen moeten toestaan en kijken naar de beschikbare oppervlakte. Wij hopen dat het stadsbestuur het voor de foorkramers opneemt."

Hooverplein

Op het Herbert Hooverplein zijn de foorkramers nog best tevreden: "In de eerste plaats zijn wij zeer content dat we de mogelijkheid hebben om onze Leuven Kermis te houden. Mijn echtgenote en ik hebben vooraf onze verwachtingen gesteld, die rekening houden met de hele situatie. Dat dit jaar geen echte normale Leuven Kermis zou zijn, dat wisten we op voorhand", zegt Olivier Roland van 't Wit Madammeke. "Al bij al zijn wij - in ons geval - tevreden. De stad Leuven heeft de federale richtlijnen nageleefd van 400 persoon per kermis, 200 per plein. Naderhand werd het aantal opgedreven naar 400 per plein, om de wachtrij in te korten. De burgemeester heeft het recht om dit te doen volgens het ministerieel besluit inzake kermissen, en daar zijn wij hem dankbaar voor. Waar wij staan, de kant van het stadspark, konden we de file niet zien. Naar mijn inziens was er gisteren wel degelijk volk op het Hooverplein, ik denk niet veel minder dan een normale kermisdag. Het Ladeuzeplein is twee keer zo groot qua kermis, waar het aantal van 400 mensen misschien niet zo opvalt als op het Hooverplein. Het zijn nu eenmaal moeilijke tijden voor iedereen en je kunt zien aan het aantal mensen dat aanschoof, dat mensen zulk vertier nodig hebben. Al de rest wordt hen al ontnomen door de pandemie en de gevolgen ervan."

Lees meer over