Belgen willen zich massaal laten vaccineren tegen griep en COVID-19

5 juni 2020 | 11u52 | Gepost door redactie
Belgen willen zich massaal laten vaccineren tegen griep en COVID-19
Zorgt de huidige COVID-19-pandemie ervoor dat mensen meer geneigd zijn om zich te laten vaccineren tegen griep? En zou men zich laten vaccineren tegen COVID-19 als er een vaccin beschikbaar zal zijn? Deze vragen stelde het Leuvense Premed, Externe Dienst voor Bescherming en Preventie op het Werk, in een online bevraging aan aangesloten werkgevers en werknemers.
Het bericht Belgen willen zich massaal laten vaccineren tegen griep en COVID-19 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Uit de bevraging, die door een 2000-tal personen werd ingevuld, blijkt dat maar liefst 78% zich zou laten vaccineren tegen COVID-19 mocht er een vaccin komen. Slechts 7% gaf aan zich hiervoor niet te willen laten vaccineren en 15% wist het nog niet.

Van de bevraagden gaf zo’n 41% aan zich in het najaar van 2019 met het griepvaccin te hebben laten gevaccineerd.

Op de vraag of men van plan is zich dit najaar (2020) te laten vaccineren tegen de griep, antwoordde zo’n 50% met ‘ja’ en ongeveer 10% gaf aan het nog niet te weten.

“We willen er wel op wijzen dat de resultaten niet helemaal representatief zijn voor de algemene Belgische beroepsbevolking, vermits de vragenlijst door meer vrouwen (ongeveer 66%) dan mannen (ongeveer 34%) werd ingevuld. Vermoedelijk ligt ook het vaccinatiepercentage voor griep in 2019 in onze bevraging (zo’n 41%) hoger dan in de algemene populatie”, zegt Sven Stevens, Administratief en financieel directeur Premed.

“Desalniettemin kunnen we toch concluderen dat de vaccinatie-intentie voor het griepvaccin lijkt toegenomen voor volgend griepseizoen tijdens de huidige pandemie. Bovendien lijkt vaccinatie-intentie tegen COVID-19 die van griep fors te overstijgen. Deze toegenomen vaccinatie-intentie kunnen wij vanuit Premed enkel toejuichen aangezien vaccinaties een belangrijk middel zijn in de strijd tegen gevaarlijke infectieziekten. Daarnaast kunnen deze cijfers ook richtinggevend zijn voor beleidsmakers en industrieën betrokken in de ontwikkeling van vaccins.”

Het bericht Belgen willen zich massaal laten vaccineren tegen griep en COVID-19 verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over