Bedragen leegstandstaks gaan de hoogte in

24 juni 2019 | 15u39 | Gepost door redactie
Bedragen leegstandstaks gaan de hoogte in
Het stadsbestuur van Leuven wil de komende jaren verhoogd inzetten op het activeren van leegstaande handelspanden. Handelspanden die te lang leegstaan stralen immers negatief af op de omliggende handelszaken.
Het bericht Bedragen leegstandstaks gaan de hoogte in verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vandaag betaalt men, onafhankelijk van de grootte van het pand, 2.581 euro leegstandstaks op jaarbasis. Dat bedrag verhoogt jaarlijks tot een maximum van vijf keer het oorspronkelijke bedrag. Er worden ook zeven mogelijke vrijstellingen toegekend. Deze worden op dit moment te veel ingezet om de leegstandstaks te omzeilen. Voorbeelden hiervan zijn: het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning (3 jaar vrijstelling) of een overdracht van een zakelijk recht (2 jaar vrijstelling).

In het nieuwe reglement dat de Leuvense gemeenteraad vandaag, 24 juni, stemt verhogen de bedragen en wordt er een onderscheid gemaakt naar gelang de grootte van het gebouw.

Voor een vloeroppervlakte onder de 200 m² betaal je 4.000 euro, voor een vloeroppervlakte tussen 200 en 400 m² betaal je 6.000 euro en voor een vloeroppervlakte boven de 400 m² is het basisbedrag 8.000 euro per jaar. Dit bedrag verhoogt jaarlijks met het basisbedrag, tot een maximum van vijf keer het oorspronkelijke bedrag.

De oorspronkelijke vrijstellingen blijven bestaan. Alleen zullen ze minder lang gelden en elk jaar opnieuw bewezen moeten worden. Een voorbeeld is de vrijstelling voor renovatie, waarbij een eigenaar vroeger drie jaar vrijstelling kreeg, en nu slechts één jaar, maximaal één keer verlengbaar.

Els Van Hoof, Leuvens schepen van handel, licht toe: “Om speculatie tegen te gaan en eigenaars te stimuleren om hun panden te verhuren, past de stad Leuven de strategie van de stok en de wortel toe. Dit wil zeggen dat er naast de promotionele handelsbudgetten en ondersteuning zoals popstart ook nood is aan een middel om eigenaars die weigeren te verhuren aan te moedigen dit toch te doen.”

Het bericht Bedragen leegstandstaks gaan de hoogte in verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over