BARST, het debuut van Roman Van Strubarq (33) over ouderverstoting

13 september 2020 | 10u58 | Gepost door annpeeters
Barst
Leuvenaar Roman Van Strubarq vertelt in zijn eerste boek het waargebeurd verhaal van een 53-jarige man uit Korbeek-Lo, die hij Maarten noemt, en die het slachtoffer is van ouderverstoting. Dat zoiets anno 2020 nog kan, doet de wenkbrauwen fronsen.

Roman is zelfstandig kinesitherapeut en studeerde af aan de KULeuven. In bijberoep schrijft hij als freelance journalist over sport en meer bepaald over voetbal, maar zijn interessegebied is veel ruimer.

Debuut

“Het boek BARST is mijn debuut als schrijver.  Ondertussen zitten er al twee nieuwe projecten in de pijplijn.  Het zal dus zeker en vast niet bij dit ene boek blijven. Het boek geeft het waargebeurde verhaal van Maarten weer.  Hij is slachtoffer van ouderverstoting.  Het is een zwaar onderwerp, maar bijzonder luchtig geschreven.  Het verhaal leest vlot, maar biedt desondanks veel momenten van verontwaardiging vanwege de ernst van de feiten. Eerst en vooral is het boek bestemd voor mensen die zelf een vechtscheiding hebben meegemaakt.  Dat is sowieso een pijnlijke ervaring en als er kinderen in het spel zijn, zijn zij uiteraard het grootste slachtoffer.  Ouderverstoting gaat nog een stapje verder, want in dat geval is er sprake van manipulatie.  De ene ouder zet het kind bewust op tegen de andere ouder. Daarnaast kan het boek geapprecieerd worden door een breed publiek omdat het minder zwaar overkomt dan het eigenlijk is.  Het verhaal is een samenhangend geheel van meeslepende anekdotes. Jammer genoeg heeft Maarten elke letter van het boek meegemaakt en beleefd.  Ik ken hem al vijf jaar en de kiemen voor het boek zijn ongeveer drie jaar geleden gelegd. Ik heb zijn verhaal neergeschreven en er een sausje luchtigheid over gegooid om het boek aangenamer te laten lezen. Het boek biedt diverse handvaten om even stil van te worden en over na te denken.  Het gegeven dat er anno 2020 honderden mensen zich in een gelijkaardige situatie als Maarten bevinden in Vlaanderen doet de wenkbrauwen fronsen.  Met dit boek willen we de discussie en het debat rond ouderverstoting op gang brengen.”

Info: barstboek@hotmail.com of bij uitgeverij Partizaan

Lees meer over