Bar Picasso in opspraak na 'racistische, discriminerende en homofobe' memes: politie en Unia openen onderzoek
Harry R., de vorige uitbater van Picasso aan het Ladeuzeplein, monteerde een reeks beelden die op schermen te zien zijn: "Het zijn memes die ik van social media haal en die enkel de bedoeling hebben om mensen in te entertainen en vaak ook als gespreksonderwerp dienen. In een café moet toch over alles gepraat kunnen worden en moet al eens gelachen kunnen worden. Ik vind dat je over alles moet kunnen lachen, te beginnen met jezelf. Het leven is al ernstig genoeg."
Racistisch, discriminerend en homofoob
Bij PVDA vinden ze niet dat je met alles kan lachen: "Vluchtelingen die vergeleken worden met koeien, mensen van andere origine die men afbeeldt als dieven, het belachelijk maken van homo’s en de hele LGBTQI+ gemeenschap zijn slechts enkele van de zaken die we te zien kregen”, reageert Toon Melis. "Kortom ronduit beledigend voor een grote groep Leuvenaars. Dit heeft niets meer te maken met humor of vrije meningsuiting. Waar kwetsende, denigrerende, mensonterende uitspraken en foto’s getoond worden, stopt de vrije mening. We willen dan ook dat het gemeentebestuur optreedt en we dienen een klacht in bij de politie en Unia.”
Praten niet meer van deze tijd
Harry R. vindt het jammer dat hij of het personeel niet aangesproken werd: "Als de beelden een negatieve reactie bij je uitlokken, zou je toch denken dat je de mensen aanspreekt die de beelden tonen, maar dat deden de PVDA-ers niet. Ze namen foto's, gingen klacht neerleggen en contacteerden het stadsbestuur. Op hun simpele vraag waren we zeker met hen in dialoog gegaan, een gemiste kans. We hebben de beelden verwijderd om de zaak niet te laten escaleren, maar dat is voor PVDA nog niet voldoende, ze organiseren vandaag een protestactie voor het café. Hopelijk doen ze deze keer de moeite om met ons in dialoog te gaan."
"Daarnaast worden de beelden nu zelf door PVDA verspreid naar alle mediakanalen en op social media, waardoor ze nu door nog meer mensen worden bekeken, dat vinden we vreemd voor beelden die ze choquerend vinden. We willen ook benadrukken dat de beelden niet door voorbijgangers te zien waren, omdat het zicht naar de straat toe belemmerd wordt door parasols en een luifel. Er heeft ook nog nooit iemand geklaagd over de beelden, dit is de eerste keer en dan nog niet rechtstreeks, maar via een door PVDA aangestuurd mediacircus. Wat is er mis met mensen aanspreken? Is dat niet meer van deze tijd?", aldus R.
PVDA reageert
"We hebben die avond nog gevraagd voor een gesprek met de verantwoordelijke. Volgens de persoon die onze drank bracht, was hij er niet", zeggen Bea Knaepen en Toon Melis van PVDA Leuven. "Deze jongeman was wat verveeld met de situatie en zei dat het allemaal als humor bedoeld was. Zijn baas was wat oud en leefde in een andere tijd. We zijn op de Facebookpagina van de baas gaan kijken, zagen zijn foto en moesten nadien vaststellen dat hij wel in het café aanwezig was, maar geen communicatie wilde. Als je het interview op Radio 2 beluistert dan is het duidelijk dat deze man de memes verdedigt als zijnde humor en niet wenst het denigrerende of kwetsende ervan te zien. Het gaat ons niet om de persoon, maar om de inhoud van de boodschap die op die slideshows publiek vertoond worden. En dat is toch wel een brug te ver, iedere vorm van racisme, discriminatie of homofobie vinden we ontoelaatbaar. Humor heeft voor ons toch een andere lading."