Aziatische hoornaarsnest ontdekt en verwijderd in Leuven Centrum

23 september 2020 | 14u41 | Gepost door annpeeters
nest
Gealarmeerd door verschillende meldingen, sloegen enkele lokale imkers de handen in elkaar om op zoek te gaan naar het nest van de Aziatische hoornaars. Afgelopen weekend vond Jeroen Vervloessem van Leuving Bees het nest in een tuin langs de Diestsevest. Het nest bevond zich in een boom op ongeveer 25 meter hoogte.

De Aziatische hoornaar mag niet verward worden met de Europese hoornaar. Daar waar de Europese hoornaar nuttige taken in de natuur vervult, is de Aziatische hoornaar een exoot zonder natuurlijke vijanden. De Aziatische hoornaar is voor de mens niet gevaarlijker dan een wesp, maar vormt wel een ernstige bedreiging voor de bijen. Het is dus aan de mens om de bijen te beschermen en de Aziatische hoornaar te bestrijden. Alle hulp om de aanwezigheid van Aziatische hoornaars te melden en nesten te signaleren is meer dan welkom op www.vespawatch.be. 

"De Aziatische hoornaar is rond 2004 in Zuid-Frankrijk toegekomen en verspreidt zich sindsdien over Europa. Dit jaar is Leuven aan de beurt en zonder optreden zal diens aanwezigheid jaar na jaar toenemen. Het is van belang om die curve te doorbreken en de nesten te verwijderen vooraleer nieuwe koninginnen geboren worden", zegt imker Jeroen Vervloessem. "Het nest in Leuven werd door de brandweer verwijderd, nadat ze eerst enkele dagen na elkaar gif in het nest gespoten hadden."

Er is waarschijnlijk nog minstens één ander nest in Leuven, vermoedelijk in de omgeving Tervuursepoort-Naamsepoort. Vrijwilligers die actief mee willen zoeken naar dit nest zijn welkom. 

verwijderen nest
nest verwijderen

Lees meer over