Aziatische hoornaar valt bijenvolk van De Wijnpers aan

Aziatische hoornaar
Afgelopen maandag merkte teeltleider-imker Ann Beyaert van De Wijnpers een aanval van een Aziatische hoornaar op de honingbijenkasten van de school op. Door haar heldhaftig optreden, uiteraard in imkerspak, kon ze de agressieve hoornaar onderscheppen.

Staf Kamers, een bevriend imker van de stad Leuven, trok gisteren met het exemplaar naar de universiteit van Gent.  Daar werd bevestigd dat het om de gevreesde Aziatische hoornaar ging. Met de universiteit van Gent en INBO werkt De Wijnpers samen binnen het project https://vespawatch.be om deze  oprukkende indringer en belager van onze honingbij tegen te gaan.  De kasten van De Wijnpers zijn daarom uitgerust met sensoren die naast het controleren van de temperatuur in het nest ook aanvallen van de Aziatische hoornaar kunnen detecteren. 

Heb je zelf een Aziatische hoornaar gespot? Geef het dan door via https://vespawatch.be. Zo kan je hem herkennen: www.natuurpunt.be/pagina/de-aziatische-hoornaar

Het is heel waarschijnlijk dat er in de omgeving van Leuven er een groot nest is dat zo snel als mogelijk gevonden moet worden. Een team van vespawatch komt een van de dagen ook op onderzoek in Leuven.

Lees meer over