60.592 studenten aan KU Leuven

15 oktober 2021 | 07u55 | Gepost door annpeeters
testcentrum
Woensdag sloten de inschrijvingen aan KU Leuven voor academiejaar 2021-2022 af. 60.592 schreven zich in, 3,4% meer dan vorig jaar. Nog nooit waren er zoveel studenten aan de universiteit. De ambitie om van KU Leuven een first-choice university te maken, vertaalt zich in een sterke stijging van het aantal internationale studenten dat 16,76% hoger ligt dan vorig jaar.

Dat er dit jaar meer internationale studenten de weg (opnieuw) naar Leuven vinden, is geen grote verrassing. “Er is al meerdere jaren een stijging in het aantal internationale studenten. In 2020-2021 vlakte die stijging wat af maar dit jaar volgen de cijfers opnieuw de trend van vóór de coronapandemie”, zegt rector Luc Sels. “Ruim één op de zes studenten aan KU Leuven is een internationale student. Een cijfer dat we onder andere te danken hebben aan onze structurele samenwerking met verschillende partners die het internationaal karakter van onze universiteit versterken. De ambitie om van onze universiteit een first-choice university te maken wordt stilaan gerealiseerd. Buitenlandse studenten die voor een internationaal avontuur kiezen, denken duidelijk ook aan KU Leuven.”

Nieuw aan KU Leuven

9.049 nieuwe bachelorstudenten zullen dit jaar hun opleiding aan KU Leuven volgen, 1,59% meer dan vorig jaar. “We zijn verheugd zoveel nieuwe gezichten te mogen verwelkomen aan onze universiteit. KU Leuven zet alles op alles om studenten een boeiende en waardevolle studententijd te bezorgen waarbij ze zichzelf kunnen ontdekken en ontplooien als student én als persoon”, aldus vicerector Onderwijsbeleid Tine Baelmans.

Niet alleen nieuwe gezichten in bacherloropleidingen, ook studenten die al een diploma op zak hebben en aan hun master beginnen, vinden steeds vaker de weg naar KU Leuven. De zogenoemde zij-instromers zijn komend academiejaar met 2.267 (+17,89%). “De groep studenten die vanuit andere universiteiten of hogescholen doorstromen naar een masteropleiding aan KU Leuven groeit elk jaar”, zegt rector Sels. “Verschillende faculteiten zetten sterk in op een vernieuwd opleidingsaanbod, dat vaak ook in het Engels aangeboden wordt. Die brede opleidingswaaier trekt studenten van over de hele wereld aan om hun studies aan KU Leuven verder te zetten.”

Liefde voor architectuur

De bacheloropleidingen Architectuur en Interieurarchitectuur mochten vorig academiejaar al meer nieuwe studenten verwelkomen en winnen dit jaar nog verder aan populariteit (+26%). Naast architectuur zijn ook de opleidingen Criminologie (+25%), Politieke wetenschappen en sociologie (+16%), Rechten (campus Leuven) (+31%) en Kinesitherapie (+27%) in trek bij nieuwe studenten.

Enkele cijfers op een rij

  • Bachelor: 26.706 studenten (+1,16%)

  • Master: 20.645 studenten (+4,38%)

  • Master-na-master: 3.591 studenten (+2,28%)

  • Voorbereidings- en Schakelprogramma’s: 3.916 studenten (-2,49%)

  • Postgraduaten: 937 studenten (+6,12%)

Lees meer over