40 jaar tweedekansonderwijs, 40 jaar kansen

23 december 2019 | 14u31 | Gepost door redactie
40 jaar tweedekansonderwijs, 40 jaar kansen
Het tweedekansonderwijs viert op 7 januari 2020 zijn 40-jarig bestaan. Wat begon als een kleinschalig, Leuvens initiatief om voornamelijk vrouwen alsnog te helpen bij het behalen van hun diploma secundair onderwijs is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige - zij het weinig bekende - speler in het onderwijslandschap. De afgelopen jaren hebben al duizenden cursisten hun diploma secundair onderwijs hier behaald.
Het bericht 40 jaar tweedekansonderwijs, 40 jaar kansen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Ondertussen is het tweedekansonderwijs Leuven een officiële onderwijsinstelling binnen het GO! die ongekwalificeerde volwassenen begeleidt en ondersteunt op weg naar een diploma of beroepskwalificatie. Om tegemoet te komen aan diverse doelgroepen en veranderende noden in de maatschappij, is het aanbod niet enkel ruimer maar ook specifieker. Zo ontwikkelde het TKO in samenwerking met de afdeling NT2 een schakeltraject voor anderstalige nieuwkomers en is er een bijscholingstraject voor cursisten die zich willen voorbereiden op hogere studies. De visie is echter nog steeds dezelfde. Het TKO is een participatieve, emancipatorische en pluralistische school waar een team van leerkrachten cursisten begeleidt, professionaliseert en vormt tot zelfzekere en zelfredzame volwassenen.

In 1980 startten 41 deelnemers in het TKO Leuven. 40 Jaar later zijn er in Vlaanderen 32 centra voor volwassenenonderwijs die één of meerdere TKO-opleidingen in hun aanbod hebben. Vorig schooljaar volgden hier ongeveer 11000 cursisten een diplomagericht traject.

Feestzitting en tentoonstelling

Om haar verjaardag te vieren organiseert het TKO een feestzitting op dinsdag 7 januari 2020 in de gotische zaal van het Leuvense stadhuis. Na een referaat van Ann Verhaegen, Secretaris-Generaal van het Departement Onderwijs, gaat een panel met professor Joke Vandenabeele, directeur Gunther Degroote, leerkracht Steven Devillé en het Kabinet-Weyts onder leiding van Guy Tegenbos over de uitdagingen voor het Tweedekansonderwijs in debat. Auteur en oud-leerkracht Diane De Keyzer en Schepen van Onderwijs Lalynn Wadera zorgen respectievelijk voor een inleiding en een slotwoord.

Die avond opent Schepen van Cultuur en Toerisme, Denise Vandevoort in de Romaanse Poort de tentoonstelling Dynamiek over 40 jaar tweedekansonderwijs. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tot en met 31 januari 2020. Iedereen kan hier van maandag tot vrijdag tussen 10u en 20u30 en op zaterdag van 10u tot 18u terecht. Voor slechts 5 euro kan je er bovendien een unieke publicatie over de ontstaansgeschiedenis en de evolutie van het tweedekansonderwijs kopen.

Alle huidige en oud-cursisten, -leerkrachten, -personeelsleden en sympathisanten zijn op 31 januari 2020 van harte welkom op het TKO-dansfeest.

Het bericht 40 jaar tweedekansonderwijs, 40 jaar kansen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over