Eindelijk heeft het groene Keerbergen ook een kapreglement

bomen kappen

Alhoewel Keerbergen bekend staat als groene gemeente, hadden ze geen formeel kapreglement. Nu werden de regels die de de afgelopen 25 jaar werden toegepast op de aanvraagdossiers, op papier gezet.

"Het behoud van het groene karakter van onze gemeente is al enkele tientallen jaren een uitdaging", aldus de bevoegde schepen, Marc Vangrunderbeeck (CD&V). "We hebben een hoog percentage beboste woonparkgebieden met als gevolg dat de meeste kappingen vergunningsplichtig zijn."

Sinds de jaren ’90 van vorige eeuw past de gemeente enkele concrete regels toe, zonder dat deze als zodanig in een reglement staan gegoten."Helaas merken we dat sommige van onze inwoners deze regels niet kennen, erger nog dat sommige nieuwe inwoners hier willen komen wonen voor de rust en het groen karakter, maar dit groene karakter enkel zien vanaf hun perceelgrenzen", aldus de schepen. "Daarom zijn deze kapreglementen noodzakelijk. Ze dienen in eerste instantie preventief. Ze lijsten de al jarenlang toegepaste regels op die moeten worden gevolgd willen  we Keerbergen groen houden."

Zo leest men er onder meer dat er niet mag gekapt tijdens het broedseizoen (1/4 – 30/6) en dat onderhoudssnoei mag maar niet zonder vergunning kandelaren, toppen enz.

Lees meer over