Buck-e beloont fietsers en stappers

Buck-e
Buck-e is een nieuw systeem waarmee kinderen die te voet of met de fiets naar school gaan, een beloning krijgen.

Woensdag sprong GBS Den Elzas uit Huldenberg en Loonbeek mee in het wiel van Sint-Agatha-Rode, Neerijse en Ottenburg en zijn zo alle basisscholen uit de gemeente actief aan de slag met het nieuwe systeem.

Met Buck-e wil het lokaal bestuur van Huldenberg zachte mobiliteit stimuleren en tegelijk de lokale economie versterken. Doel is om kinderen die naar school fietsen of stappen er blijvend bewust van maken dat ze de juiste keuze maken. Een sensor op hun fiets of rugzak registreert hun verplaatsing en daarvoor ontvangen ze digitale munten. Die bucks ruilen ze om bij een lokale handelaar. Een lokale ijsjeszaak, marktkramer en chocoladewinkel tekenden al in, maar extra omruilplekken bij handelaars blijven welkom.

Burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open VLD): “Buck-e is de kers op de taart rond het veilig verkeer van en naar onze Huldenbergse scholen. Door onder meer het Octopusproject werd de schoolomgeving al heel wat veiliger gemaakt. Daarenboven bieden onze scholen zowel theoretische als praktijklessen veilig verkeer aan. Anderzijds heropenden we al tal van trage wegen. Die voetwegen vormen een zeer veilige manier om de school te bereiken. En nu kunnen we de leerlingen die te voet of met de fiets naar de school komen ook nog extra belonen.”

“Al vanaf het eerste moment maakte Buck-e heel veel enthousiasme los bij onze leerlingen”, zegt Els Vanderlinden, directeur van vrije basisschool De Bolster uit Neerijse, die twee weken geleden instapte. “We merken effectief al kleine en grotere veranderingen in het gedrag van onze leerlingen. We horen van ouders dat kinderen er bijna om zeuren om te voet of met de fiets naar school te komen. Jammer dat niet alle kinderen kunnen deelnemen: sommigen wonen te ver en voor anderen is het traject echt te gevaarlijk."

Hopelijk springen in de toekomst nog meer handelaars op de kar zodat de sparende leerlingen ook op meer plekken terechtkunnen om hun bucks te verzilveren.

buck-e

Lees meer over