HaBoBIB blaast 15 kaarsjes uit

bib viert feest

De HaBoBIB, de intergemeentelijke bibliotheek van Haacht en Boortmeerbeek, vierde onlangs haar 15-jarig bestaan.

Met HaBoBIB gingen Haacht en Boortmeerbeek op 16 september 2006 een intergemeentelijke samenwerking aan met als doel de bibliotheekwerking van beide gemeenten verder uit te bouwen. De bibliotheek van Haacht was sinds 1997 gevestigd in het oorspronkelijke bibliotheekgebouw in de Verhaegenlaan.  In september 2012 werd dit gebouw in Haacht verder uitgebreid met een nieuwbouwvleugel. In Boortmeerbeek kwam er in 2006, samen met de oprichting van de HaBoBIB, ook daar een bibliotheek, in de Blokstraat.

HaBoBIB wordt sindsdien aangestuurd door een Raad van Bestuur met mandatarissen uit beide gemeenten.  In 2010 kreeg de bib zelfs de Prijs voor Wereldboekenbib. Momenteel werken er 16 personeelsleden. “Daarnaast kan de bib ook rekenen op een fijne vrijwiligerswerking”, vertelt bibliothecaris Tine De Rock. “Momenteel hebben we er een 14-tal, maar we zoeken nog steeds mensen voor projecten als Boekenstoet, Leeshelden en de Leesjury.”

Ook in het straatbeeld is de bib vaak aanwezig. Zo rijdt hun koerierauto dagelijks over en weer tussen de twee bibliotheken, om boeken uit de ene collectie gratis naar de andere vestiging te laten overkomen. 

Door de jaren heen is de bib geëvolueerd tot een laagdrempelige en toegankelijke ontmoetingsplek waar veel meer dan het ontlenen gebeurt. Zo worden er ook lezingen en tal van activiteiten georganiseerd. Ook de collectie is gegroeid, met als laatste aanwinst de e-books en e-readers. Dit alles leidde tot een groot aantal lezers, 6434, waarbij de jongste 10 maanden en de oudste 102 jaar is en 168.952 ontleningen per jaar.  

In het voorjaar van 2022 krijgt de bib achter de schermen een volledig nieuw bibliotheeksysteem. “Voor onze leners zal zich dat vertalen in een vernieuwde gebruiksvriendelijke website met daarin geïntegreerd een Mijn Bibliotheekplatform dat toepassingen van thuis uit makkelijk maakt”, besluit Tine.

Lees meer over