Voormalige wasserij De Lelie wordt moderne en groene studentenresidentie

Ann Peeters
3 weken geleden
door Ann Peeters

Op de voormalige site van de bekende Leuvense wasserij-droogkuis De Lelie komen er volgend jaar 75 nieuwe studentenkamers. Het grauwe binnengebied dat vandaag nog voornamelijk uit beton bestaat, zal tegen 2021 transformeren in een groene en aangename woonomgeving met een grote binnentuin. De iconische schoorsteen – hét herkenningspunt van de wasserij en van de buurt – blijft behouden. Dat blijkt uit de eerste plannen die projectontwikkelaar LGV uit Herent vandaag bekendmaakt.

Naar schatting huren elk academiejaar ruim 40.000 studenten een kamer in de stad. De universiteit blijft dan ook uitkijken naar nieuwe studentenkamers. Volgend jaar zullen er alvast 75 nieuwe studentenkoten bij komen op de site van wasserij-droogkuis De Lelie aan de Verkortingstraat. De bekende wasserij sloot haar deuren in 2015, een jaar nadat de oprichtster, Amelia Verbruggen, overleed. Sindsdien staan de gebouwen – die reiken tot aan de Maria van Belstraat – grotendeels leeg. In 2018 besloten de drie zonen van Verbruggen de site te verkopen aan projectontwikkelaar LGV uit Herent, onder meer bekend van de projecten Terra Verde en De Meuleman.

Met de nieuwe plannen wil de ontwikkelaar een knipoog naar De Lelie behouden. Zo zal de huidige hoge schoorsteen, die geldt als hét herkenningspunt van de buurt, geïntegreerd worden in het nieuwe project. Bovendien krijgt de studentenresidentie de naam ‘t Waskot, een ludieke verwijzing naar de vorige en toekomstige invulling van de site.

“Met dit woonproject willen we de buurt rond De Lelie de heropwaardering geven die het verdient. Het binnengebied dat vandaag voornamelijk uit beton bestaat, zullen we transformeren tot een grote binnentuin van ongeveer duizend vierkante meter groot. ‘t Waskot zal bestaan uit moderne en kwalitatieve studentenkamers in een groene en rustige woonomgeving”, zegt Peter Lamens, bestuurder LGV.

Meer ruimte en groen in de straat

’t Waskot zal een duurzame en Bijna-Energie Neutrale (BEN) studentenresidentie worden met zonnepanelen op het dak. Er wordt ook maximaal ingezet op het hergebruik van regenwater en de auto wordt volledig geweerd. Studenten die toch met de wagen komen, kunnen alleen ondergronds parkeren.

De nieuwe gebouwen zullen qua materiaalgebruik en stijl volledig passen bij de huidige omgeving. En nog opmerkelijker: omdat de gevellijn van de nieuwe gebouwen in de Verkortingstraat wat teruggeschoven wordt, komt er zelfs plaats vrij voor een gezellige voortuin met publieke zitbanken.

Ten vroegste in augustus zullen de bouw-en renovatiewerken aan de site beginnen. In 2021 zullen de studenten er hun intrek kunnen nemen. 52 daarvan zullen verblijven aan de Verkortingstraat. De overige 23 studenten wonen in de gebouwen aan de Maria van Belstraat.

“Tijdens de bouw- en renovatiewerken houden we uiteraard zoveel mogelijk rekening met de studenten en buurtbewoners in de omliggende panden. LGV wil de buurt ook zoveel mogelijk betrekken bij het project en zal een rechtstreekse communicatielijn openen. Iedere bezorgdheid of vraag wordt ernstig genomen”, zegt Peter Lamens, bestuurder LGV.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters