Hagelandse wijnboeren in de weer tegen vrieskou

13 April 2021 | 09u12 | Gepost door redactie

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Het zijn weer moeilijke dagen voor de Hagelandse wijnbouwers. De vorst bedreigt weer hectaren wijngaarden, maar er worden kosten noch moeite gespaard om de druiven te behoeden voor de schadelijke vrieskou.

Het was voor heel wat mensen in de buurt een ongewoon zicht en de meesten onder hen vroegen zich ook af wat het betekende dat ze zoveel lichtjes zagen in de nacht van 12 op 13 april langs de Houwaartse Berg. Het was geen opgevoerd spektakel, maar wel een noodzakelijke ingreep om de reeds wat uitgelopen druivenstokken te behoeden van de nachtvorst.

Door de extra warme dagen waren de wijnstokken al wat voor op hun tijd, wat met deze koude nachten die er op volgen nogal funest kan zijn. Om de druivenranken te behoeden voor schade door de vorst werden er vuurpotten geplaatst in de wijngaard. 

Bij wijndomein Ten gaerde op de Houwaartse Berg in Tielt-Winge (Houwaart) was het gezin al zeer vroeg uit de veren om in hun wijngaarden de vele voorziene vuurpotten aan te steken in de hoop om zo de vorst te weren. Het werd inderdaad voor wie het zag een mooi tafereel, maar voor de wijnboer een zware klus. 

Lees meer over