Technologisch topbedrijf Xenics opent cleanroom in voormalig Photovoltech Tienen

Xenics

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits opende op 22 oktober de nieuwe cleanroom van Xenics, een Vlaamse pionier op het gebied van infraroodtechnologie. Het bedrijf met hoofdzetel in Leuven.

Xenics is een pionier op het gebied van infraroodtechnologie met een bewezen staat van dienst van twintig jaar. Xenics ontwerpt en verkoopt infraroodbeeldcamera's, kernen en camera's van de beste beeldkwaliteit in zijn klasse die worden gebruikt in de meest uiteenlopende bedrijfstakken, maar ook dienstbaar is in wetenschappelijk onderzoek.

“Om toekomstige technologische trends (hogere prestaties, lagere kosten, kleinere detectoren...) te ondersteunen en de bijbehorende grotere productievolumes aan te pakken, nam Xenics in 2019 de strategische beslissing om te investeren in een nieuwe cleanroom en geschikte hoogtechnologische apparatuur”, zei CEO Paul Ryckaert bij de opening van de cleanroom. Xenics beheerst alle kritieke stappen van het productieproces met geavanceerde productiefaciliteiten en interne knowhow op het gebied van detectoren, systemen en softwareontwikkeling en levert state-of-the-art oplossingen en geoptimaliseerde aangepaste ontwerpen. Als Europese leverancier met een wereldwijd verkoop- en servicenetwerk ondersteunt Xenics haar klanten met vereenvoudigde exportprocedures.”

Lees verder onder de foto
Xenics2

De nieuwe cleanroom stelt Xenics in staat om sensoren te produceren met voldoende kwaliteitsniveaus en in de juiste volumes, nu en in de komende jaren.

Paul Ryckaert: "Op deze manier kan Xenics, een Vlaams bedrijf, een wereldwijde leidende rol blijven spelen in het ontwerp, de productie en de verkoop van belangrijke hightech componenten die een aanzienlijke impact hebben op vele aspecten van ons dagelijks leven."

De totale investering van Xenics bedraagt ongeveer 7,5 miljoen euro waarvan 650.000 euro innovatiesteun.

Minister Crevits: "Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe kennis, die in Vlaanderen werd ontwikkeld, via een spin-off bedrijf en met overheidssteun, kan leiden tot investeringen en jobcreatie in Vlaanderen voor de productie van hoogtechnologische componenten. De technologie van Xenics is publiek relevant en vindt niet alleen toepassing in wetenschappelijk onderzoek, 3D-printen of detectie van plasticvervuiling en olielozingen in rivieren en zeeën, maar ook in precisielandbouw. Xenics is daarom klaar voor de toekomst en zal met deze nieuwe productiefaciliteit ook extra banen creëren."

Lees verder onder de foto
Xenics2

Xenics stelt momenteel een 20-tal hoog gekwalificeerde personen tewerk. Het bedrijf maakt gebruik van lokalen van de voormalige fabrikant van zonnepanelen Photovoltech. Het overgrote deel van dit gebouw wacht nog op nieuwe investeerders. De Tiense bedrijfswereld hoopt dat anderen innovatieve bedrijven Xenics zullen volgen.

xenics4

Lees meer over