Johan en Lesley ontslagen na faillissement Van Hool: "Als vuilniszakken op straat gezet"

Alles wat er overblijft is een foto met een van zijn beste werkmakkers

Het faillissement van bussenbouwer Van Hool, in de Lierse deelgemeente Koningshooikt, komt ook hard binnen bij gezinnen in het Hageland die er aan de slag waren. Zo ook bij Johan Pelgrims (54) en zijn vriendin Lesley Staes (43) uit Begijnendijk die er beiden werkten. “We zagen het wel aankomen maar dan nog moet je effe slikken wanneer je thuiskomt en toch even moet nadenken over de toekomst.”

Johan begon er zijn loopbaan in 1999 en is er dus meer dan 20 jaar aan de slag, zijn vriendin nog even langer want zij werkte er al 27 jaar. “Ik kon er beginnen dankzij mijn broer, hij is intussen overleden. We hebben er goede tijden beleefd maar de laatste tijd merkten we wel dat er problemen waren. Dat begon met een weekje gaan doppen maar dat werden er almaar meer, geen weken maar maanden. Dan weet je dat dit niet kan blijven duren”, vertelt de ontslagen werknemer. 

Van ontslagpremie blijft amper iets over

“Toen ik er begon had ik nooit gedacht dat dit het eindresultaat zou zijn, ik ben op zeven jaar van mijn vervroegd pensioen. Misschien hadden ze beter de rotte appels er eerder uitgehaald maar dat zijn vijgen na Pasen he. Het had ook voordelen om er samen te werken want we hadden maar één wagen nodig, nu liggen de kaarten natuurlijk anders en is het niet zo fijn, je staat met twee op straat. We krijgen dan een ontslagpremie van 30.000 euro maar aan het einde van het verhaal blijft daar zo’n 5000 euro van over, daarmee doe je weinig he”, zegt Johan die ook zijn twijfels heeft bij de gang van zaken de laatste jaren bij het bedrijf.

“In Macedonië werden bussen gebouwd maar de eindcontrole gebeurde bij ons. Meermaals zagen we dan constructiefouten, het was net geen Fawlty Towers waarbij je de lichtschakelaars omzet en het water gaat lopen. Ik verwijt niemand iets maar dat gebeurde wel.”

Als vuilniszak op straat gezet

Dat er nu eventueel een andere kandidaat-overnemer is, die meer jobs garandeert, is voor Johan niet meteen een blijde boodschap. “Het blijft allemaal onzeker, we zijn alleen zeker over het feit dat we ontslagen werden en met zijn tweetjes vandaag naar de RVA moesten, wat er nog te gebeuren staat, is een groot vraagteken. De regering heeft het nu over mensen zo snel mogelijk weer aan werk te helpen, maar wie zegt dat iedereen dat nog wil. Die regering bestelde ook bussen in China en moet nu dealen met deze situatie, ook dat materiaal kan trouwens niet tippen aan hetgeen wij afleverden. Ik heb altijd hard gewerkt, ook voordien al, en dit is nu het eindresultaat, dat is niet zo fijn. Eerlijk gezegd, ik geloof niet echt in een grote toekomst voor Van Hool, misschien ben ik fout.”

Sowieso neemt Johan het faillissement vrij goed op. “Het is wat is, ik ben ook nog fotograaf in bijberoep en we gaan er niet van wakker liggen. Dat neemt niet weg dat het niet fijn is om als een vuilniszak op straat te worden gezet.”