Afvalkalender EcoWerf 2021 staat boordevol nieuwtjes

Ecowerf kalender
Het jaar 2021 wordt een jaar vol veranderingen in het afvalbeheer in de regio Oost-Brabant. EcoWerf bundelde al deze nieuwigheden en de info over zo’n 800 ophaalrondes op de 33 verschillende versies van de papieren afvalkalender van 2021. Samen met haar 27 gemeenten en steden zorgt EcoWerf er zo voor dat alle 435.000 inwoners weten wanneer en hoe ze hun afval moeten buitenzetten of aanbieden op het recyclagepark. Uit onderzoek blijkt dat meer dat 92% van de inwoners de afvalkalender het hele jaar bijhouden als informatiebron.

De afvalkalenders 2021 worden gedrukt door drukkerij Artoos, op de grens van Haacht en Kampenhout. De afvalkalenders van EcoWerf vallen vanaf 9 december tot en met 31 december 2020 in meer dan 240.000 bussen in het hele werkingsgebied van EcoWerf. De bedeling door bpost en de stadsreinigingsdienst van Leuven verloopt gespreid in de tijd, om er zo voor te zorgen dat de juiste kalender in de juiste bus terechtkomt.

EcoWerf staat elke dag in voor de selectieve inzameling aan huis bij zo’n 50.000 gezinnen, dat betekent zo’n 1 miljoen potentiële ophaalpunten per maand.

Wat verandert er in 2021?

Vanaf 1 maart 2021 voert EcoWerf, samen met Fost Plus, in de EcoWerf-regio de nieuwe blauwe pmd-zak in. De bekende blauwe kleur van de pmd-zak blijft, alleen de inhoud wijzigt. De ‘P’ van pmd staat dan niet meer voor ‘Plastic flessen en flacons’ maar voor ‘Plastic verpakkingen’. Daarom haalt EcoWerf de gemengde plastic in de roze zak vanaf 1 maart 2021 niet meer op. Omdat alleen de inhoud van de pmd-zak wijzigt, blijven de huidige pmd-zakken geldig.

Vanaf 1 maart 2021 haalt EcoWerf de pmd-zak om de 2 weken op. Hierdoor verandert ook de ophaaldag voor pmd. Pmd wordt nu om de 3 weken opgehaald en de roze zak, tot eind februari, om de 6 weken.

Ook de ophaalfrequentie van papier en karton wijzigt. Vanaf 1 januari haalt EcoWerf het papier en karton om de 4 weken op, nu is dit om de 3 weken. In 13 gemeenten en steden start EcoWerf in 2021 met de ophaling van papier en karton in gele containers van 240 liter. Deze nieuwe ophaalwijze is niet alleen gebruiksvriendelijker voor de inwoners maar is ook goed voor de ergonomie van de EcoWerf-laders én vermindert het waaivuil in de straten.

App Recycle! en website EcoWerf

De gratis app Recycle! is de afvalkalender in broekzakformaat. De app toont elke afvalophaling, het dichtstbijzijnde inzamelpunt en alle sorteerregels van de afvalsoorten die EcoWerf aan huis ophaalt. Liever geen app? De website www.recycleapp.be geeft dezelfde informatie als de app Recycle!. En wie de afvalkalender liever digitaal bekijkt, kan hem vanaf 31 december via www.ecowerf.be downloaden.

Wie op 31 december 2020 geen afvalkalender in de bus kreeg, kan een exemplaar aanvragen op het gemeente- of stadhuis of via EcoWerf op 0800/97 0 97 of via info@ecowerf.be

Lees meer over