Nieuw bedrijvenpark Endepoel officieel gelanceerd

18 september 2020 | 14u52 | Gepost door annpeeters
Endepoel Lubbeek
De afbraakwerken op het nieuwe bedrijvenpark Endepoel, gelegen langs de gelijknamige Endepoelstraat, zijn van start gegaan. Projectontwikkelaar Futurn zal op de site van ongeveer 1,5 ha 3 bedrijfshallen, waarvan 2 met 24 KMO-units, ontwikkelen. Futurn wil met bedrijvenpark Endepoel een betaalbaar aanbod creëren zodat lokale bedrijven de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen binnen de eigen gemeente. De bouwwerken zullen worden uitgevoerd door Mathieu Gijbels. Het ontwerp is van de hand van Este Architecten. De oplevering is voorzien eind 2021.

Het nieuw te ontwikkelen bedrijvenpark “Endepoel” is een project van Futurn volgens het beproefde concept wat al op zovele locaties haar succes heeft bewezen: functionele, instapklare en efficiënte bedrijfshuisvesting, zijnde KMO-units met een mooie vrije hoogte, elektrische sectionaalpoort, aantrekkelijke architectuur, gemeenschappelijk beheer, parking voor de deur, … én voldoend aan de meest actuele energienormen. Het park zal ruimte voorzien voor 24 KMO-units vanaf  162 m² tot 240 m² en 1 groter project op maat tot max. 2.500 m².

Raf De Blay, Futurn: “De ontwikkeling van dit nieuwe bedrijvenpark is een mooi voorbeeld van de core business van Futurn, namelijk vaak onderbenutte bedrijventerreinen herontwikkelen naar functionele bedrijvenparken met een beter en logisch ruimtegebruik, dit door middel van verdichten en verweven van functies. Duurzaam ondernemen betekent immers ook efficiënter omgaan met schaarse ruimte.”

Het bedrijvenpark is een innovatief concept doordat wordt ingezet op groene en hernieuwbare energie. Elke bedrijfsunit zal voorzien worden van een energiepakket bestaande uit PV panelen met omvormer en een batterij. De geproduceerde groene stroom kan hierdoor opgeslagen worden en op die manier herbruikt voor bijvoorbeeld het laden van een elektrische wagen of de binnen- en buitenverlichting. Niet alleen zal elke gebruiker hiermee jaarlijks honderden euro’s uitsparen, deze technieken dragen ook bij tot de verduurzaming van bedrijfsvastgoed. Futurn speelt daarop in door deze effectief te implementeren in haar projecten. Deze ontwikkeling zal er uiteindelijk voor zorgen dat een 24-tal bedrijven uit de regio een nieuwe kwalitatieve thuis vinden voor de verdere uitoefening of uitbreiding van hun activiteiten.

De coronacrisis zorgde voor een flinke deuk in het ondernemersvertrouwen. Het zal wellicht nog enige tijd duren vooraleer dit vertrouwen terug hersteld is. Toch blijkt uit een Coronastudie van VOKA Vlaams-Brabant (2020) dat de meeste ondernemingen ondertussen opnieuw met volle moed de draad hebben opgepikt, al dan niet met aangepaste maatregelen. Futurn startte de commercialisatie nét op het moment van de Corona-uitbraak wat het niet evident maakte, maar is toch blij te zien dat reeds 30% van de units verkocht is nog vóór de start van de werken, wat een positief signaal is voor de toekomst. Bedrijven zoals o.a. Kristof Druppel car repairing, The learning company Kessels & Smit, Ausloos Verpakkingstechniek zullen zich hier binnenkort vestigen. Ook Belgroup heeft gekozen voor het bedrijvenpark Endepoel. Zij zijn op heden gevestigd in Holsbeek en al 6 jaar actief in alles wat te maken heeft met duurzaamheid bij woningen en zwembaden, zoals verwarming en isolatie. Karin Vangramberen, Belgroup: “We waren al enige tijd op zoek naar een nieuwe bedrijfslocatie, liefst zo dicht mogelijk bij Leuven. Nog een vereiste was de mogelijkheid tot milieuvergunning voor het uitbaten van onze activiteiten. Het bedrijvenpark Endepoel beantwoordt aan al deze vereisten. Hoewel het bizarre tijden zijn, kijken we positief naar de toekomst en zijn we trouwens volop in groei. De meeste vraag merken we in het isoleren en de aanleg van zwembaden.” Een duidelijk bewijs van een gemotiveerde ondernemer waarvan sprake in de Coronastudie van VOKA.

Burgemeester van Lubbeek Theo Francken: “De optimalisatie en verdere uitbouw van de bedrijventerreinen binnen onze gemeente werd bij het begin van de legislatuur opgenomen in ons bestuursakkoord. We dragen dit nieuwe project park Endepoel dan ook een warm hart toe. Het zal bijdragen tot extra werkgelegenheid. Een stevige lokale economie is de motor voor welvaart en leefbaarheid van onze gemeente.”

Eenmaal het project volledig ontwikkeld, zal het goed zijn voor zo’n 50-tal arbeidsplaatsen.

Lees meer over