Mosterd van De Ster verkozen tot ‘Hét product made-in Vlaams-Brabant’

25 november 2023 | 10u42 | Gepost door annpeeters
winnaars
De mosterd van mosterdmakerij De Ster uit Lubbeek is verkozen tot 'Het product Made in Vlaams-Brabant'.

Magazine "Made in" ging op zoek naar het meest innovatieve en opmerkelijkste product van de provincie. Mosterd van De Ster werd door het publiek uitgeroepen tot winnaar. 

Het verhaal van ‘De Ster’ gaat terug tot in de jaren ’20 van vorige eeuw. Eugène Vanderwegen, beter gekend als ‘Jeinke Mosterd’ trok met paard en kar door de Leuvense straten met de toen al alom gekende mosterd. Later -in 1940- kwam hier ook de ‘Brusselse Kaas’ bij. Deze ‘Brusselse Kaas’ is nog steeds te vinden in de winkelrekken, maar is niet meer verbonden aan de mosterdmakerij.

‘De Ster’ was een echt familiebedrijf. Eugène Vanderwegen droeg zijn mosterdmakerij over aan zijn zoon, René Vanderwegen, die op zijn beurt in 1987 de zaak doorgaf aan zijn zoon Luc Vanderwegen en zijn vrouw Tres. In die tijd verhuisde de mosterdmakerij ook naar Lubbeek waar die op dit moment nog steeds gevestigd is. In 2013 namen Paul Eraly en zijn zonen Philip en Christophe de mosterdmakerij over van Luc en Tres. Een jaar lang leerde Paul het vak van Eugène. Naast hun hoofdjobs zetten Paul, Christophe en Philip met veel zorg en liefde ‘De Ster’ verder.

Paul Eraly, zaakvoerder De Ster, is heel tevreden met de erkenning. Het recept is al die jaren onveranderd gebleven en doorgegeven van mosterdmaker naar mosterdmaker, samen met de authentieke oude 3-steens mosterdmolen, die al sinds 1924 dagelijks haast dagelijks draait. Naast het recept en de mosterdmolen is het volledige artisanale productieproces in al die tijd onveranderd gebleven. De nieuwe generatie mosterdmakers zijn daarnaast ook op weg om hun eigen mosterdzaden te kweken om het authentieke proces in ere te herstellen.

"We zijn bijzonder fier op deze award en de appreciatie van zoveel mensen voor ons product. Dit geeft ons een fijn en warm gevoel, en een enorme boost om er nog minstens 100 jaar bij te doen", besluit Eraly.