N-VA steunt relanceplan voor handel en horeca: “Maar mag het iets meer zijn?”

9 April 2021 | 18u05 | Gepost door passepartoutle…
Katrien Houtmeyers
Het Leuvense stadsbestuur lanceert een relanceplan om de lokale handel en horeca uit het coronamoeras te halen. Met maatregel ter waarde van 2 miljoen euro moeten er zoveel mogelijk zaken worden gered. Oppositiepartij N-VA steunt het plan maar vraagt zich wel af waarom het pas nu komt en of het niet iets meer had mogen zijn want zoals blijkt uit de cijfers van Graydon zal de tol zwaar zijn in shoppingstad Leuven.

Leuven stelde vandaag het relanceplan voor de handel-, horeca- en dienstensector voor. Verplichte sluitingen, beperkende coronamaatregelen en bijkomende kosten hebben er immers voor gezorgd dat een groot aantal horeca- en handelszaken in zwaar financieel weer verkeren. Dat blijkt ook uit de cijfers van Graydon. Op dit moment zit 60% van de Leuvense horecazaken in financiële problemen. Ter vergelijking: in januari sprak Graydon nog over 40 %. “Bovendien stellen we vast dat van die 60% ruim 80% nog gezond was voor de uitbraak van het coronavirus. In de lokale handel zien we een gelijkaardige evolutie, al is de tol daar gelukkig minder zwaar. Toch moeten we beseffen dat de cijfers bloedrood kleuren en daarom lanceren we nu dit relanceplan met een breed pakket aan maatregelen. Dit plan moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Leuvense horeca- en handelszaken deze crisis overleven”, aldus schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V).

Zo voorziet het plan bijvoorbeeld 437.000 euro voor de financiële ondersteuning van de heropening van de horeca, nog steeds verwacht op 1 mei maar dat zou zomaar kunnen veranderen gezien de overvolle afdelingen intensieve zorgen. Naar duurzaam ondernemen gaat dan weer 821.000 euro. Voor een bruisende winkelstad met meer beleving heeft het stadsbestuur dan weer 926.000 euro gereserveerd. De meting van objectieve data om een beter onderbouwd beleid te voeren, kan dan weer rekenen op een kleine 100.000 euro van de stad Leuven.

Oppositiepartij N-VA steunt het plan maar blijft ook kritisch voor het stadsbestuur. “Het stadsbestuur focust naar eigen zeggen op beleving, digitalisering, mentaal welzijn en bereikbaarheid. We zijn heel blij dat er eindelijk een relanceplan werd voorgesteld en zien enkele goede zaken maar wat ons betreft had het er sneller mogen komen en had het wat meer mogen zijn”, aldus fractieleider Lorin Parys en gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers. Die laatste verwijst onder meer naar enkele voorstellen van N-VA die nu werden opgenomen in het relanceplan. “Al sinds het begin van de coronacrisis vragen wij meer daadkracht van het stadsbestuur om onze Leuvense ondernemers door de crisis te loodsen maar het leek wel alsof we stonden te roepen in de woestijn. We deden meerdere voorstellen -onder meer een kwijtschelding van de terrastaks- maar het stadsbestuur stemde al onze voorstellen weg. Enkele maanden later voert datzelfde stadsbestuur nu zelf de afschaffing van de terrastaks door. Waarom kon dit dan niet eerder beslist worden? En waarom moeten de horeca en handel wél nog de promotaks betalen?” Volgens schepen Geleyns is het antwoord op die vraag kort en bondig: “Als we dat zouden doen dan komen we wettelijk in de problemen”, klinkt het.

N-VA merkt ook op dat het stadsbestuur vooral flankerende maatregelen neemt en de oppositiepartij twijfelt of die inspanningen wel voldoende zullen zijn om een deel van de horeca en de handel te behoeden voor een faillissement. “In ons relanceplan hadden wij 11 miljoen euro veil voor de handel en horeca. Het stadsbestuur maakt uiteindelijk slechts 3,1 miljoen euro vrij (vorig jaar 1,1 miljoen en nu nog eens 2 miljoen, nvdr). Als je weet dat van de 12.000 bedrijven met een vestiging in Leuven er sinds de eerste lockdown al 500 gestopt zijn en een kleine 4.000 bedrijven die voor de coronacrisis financieel gezond waren nu in moeilijkheden verkeren dan vrezen wij dat het huidige relanceplan niet alleen te laat komt maar ook te weinig is”, zegt Katrien Houtmeyers.

Lees meer over