Meer belangstelling voor job als huishoudhulp door corona

Huishoudhulp
Volgens het netwerk Ferm uit Wijgmaal, dat ook meer dan 3.000 huishoudhulpen tewerkstelt, kiezen meer werkzoekenden nu sneller voor een stabiele job in de huishoudsector. Er is ook een merkbare wijziging in het profiel van sollicitanten. Volgens Ferm Huishoudhulp hebben meer werkzoekenden de pluspunten van dit beroep ontdekt.

Ilse Schepens, directeur Ferm Huishoudhulp: “In onze verschillende regionale kantoren zien we duidelijk andere profielen dan vroeger. Mensen die dringend werk zoeken dat een stabiel inkomen oplevert. Een aantal sollicitanten wil de job van huishoudhulp ook combineren met een zelfstandige activiteit. En het gaat niet meteen om tijdelijke contracten. Deze mensen zien dus echt een toekomst in deze sector.”

Zinvol

Er zijn dan ook een aantal troeven die mensen kunnen aantrekken, denkt Ferm. Door de grote flexibiliteit bij de keuze van het arbeidsregime is de job vlot te combineren met het gezinsleven. Wie houdt van afwisseling én van een grote mate van zelfstandigheid, komt in deze sector zeker aan zijn trekken. Het beroep van huishoudhulp geniet stilaan ook meer waardering. Door de covid-19 -crisis is het beroep duidelijk erkend als een essentieel beroep. Gezinnen en zorgafhankelijke mensen die een tijdje hun huishoudhulp moesten missen, kunnen dat beamen. Dat is een bijkomende troef voor mensen op zoek naar een job waarbij ze voor anderen iets betekenen. Zorgafhankelijke mensen kunnen dankzij hen langer thuis blijven wonen. Voor gezinnen met kinderen is dan weer de werk-privé balans doorslaggevend.

B. is sinds een maand in dienst. Zij werkte voordien voltijds als zelfstandige schoonheidsspecialiste. Maar omdat veel van haar vaste klanten - vooral om financiële redenen - afhaakten, zocht ze een stabielere job. “Voor mij moet dat een job zijn die ook zinvol is. De klanten zijn echt blij met mijn hulp en dat doet deugd. Ik vind het ook belangrijk dat ik veel  inspraak heb bij de jobplanning. Die zelfstandigheid én het klantencontact zorgen voor veel voldoening. Ik kan nu ook rekenen op een vast inkomen, naast mijn zelfstandige activiteit.”

M. was voordien kamermeisje in een hotel. Door de aanhoudende coronacrisis bood deze job geen zekerheid noch regelmaat meer. “Het komt goed uit dat ik het graag netjes heb en zaken tot in de puntjes wil afwerken. Dat maakte mijn overstap naar deze sector haast vanzelfsprekend. Het contact met de klanten vind ik een meerwaarde. Een echt pluspunt is dat we onze werkuren mee mogen bepalen. Dat zorgt voor heel wat vrijheid.“

Elk talent telt

“Mensen hoeven geen diploma voor te leggen”, zegt Ilse Schepens. “Bij Ferm Huishoudhulp telt élk talent. Wij zorgen zelf voor de nodige vorming en begeleiden onze mensen van heel nabij. Dat is trouwens een van onze unieke troeven, de keuze voor een warme ondersteuning van elke huishoudhulp.“

Ferm Huishoudhulp rekent zelfs op het talent van haar huishoudhulpen om nieuwe collega’s aan te brengen. “Geen betere ambassadeur voor dit beroep dan een enthousiaste huishoudhulp. We organiseerden een wedstrijd waarbij onze mensen een mooie prijs konden winnen bij elke nieuwe aanwerving. En met succes!  Dit leverde ons al 78 nieuwe huishoudhulpen op.”

Divers en inclusief

Ferm Huishoudhulp telt 79 nationaliteiten en doet er alles aan om elke huishoudhulp zo goed mogelijk op de werkvloer te begeleiden. Dat leverde het bedrijf in 2018 een nominatie op van inclusieve onderneming. Ook in 2020 dingt Ferm mee naar dit kwaliteitslabel.

Groeien

Ferm Huishoudhulp deelde, net zoals vele andere sectoren, in de coronaklappen en moest midden maart tijdelijk het werk onderbreken. Intussen draait de onderneming terug op volle toeren en wil zeker blijven groeien. Op korte termijn zijn er 60 nieuwe huishoudhulpen nodig. Ferm Huishoudhulp blijft dus volop aanwerven.

Lees meer over