Leuven stelt handelaars tijdelijk vrij van aantal belastingen, N-VA wil ruimere aanpak

31 maart 2020 | 15u00 | Gepost door redactie
Nieuwe regels van de Nationale Veiligheidsraad
Door de coronacrisis zijn de Leuvense handel en horeca tijdelijk vrijgesteld van een aantal belastingen. Dat heeft schepen van Financiën Carl Devlies (CD&V) gisteren gezegd op de gemeenteraad. N-VA is blij met de beslissing, maar meent dat ondernemingen ook in de toekomst nood hebben aan een concrete aanpak.
Het bericht Leuven stelt handelaars tijdelijk vrij van aantal belastingen, N-VA wil ruimere aanpak verscheen eerst op Leuven Actueel.

Dat de coronacrisis een stevige impact heeft op handel en horeca, ook in Leuven, mag duidelijk zijn. Ook het stadsbestuur heeft dat begrepen. Schepen Devlies liet gisteren op de gemeenteraad verstaan dat de stad daarom een taskforce heeft opgesteld om alle effecten van de crisis te bestuderen en aan de hand daarvan plannen op te stellen die alle sectoren vooruit moeten helpen na corona. In afwachting van die plannen probeert het stadsbestuur haar handel en horeca al vooruit te helpen door hen tijdelijk vrij te stellen van een aantal belastingen: die op terrassen, taxi’s, nachtwinkels, promotaks, aanplakborden, niet-geadresseerd drukwerk, openbare markten, toeristische logies, filmvoorstellingen en de inname van het openbaar domein. “De Leuvense handelaars mogen de komende maanden door geen enkele belasting worden getroffen”, vindt Devlies.

Katrien Houtmeyers, Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid voor N-VA, is blij met deze beslissing, maar vindt dat het stadsbestuur nog een stapje verder mag gaan. “Wij zijn uiteraard tevreden met deze beslissing. Maar het is voor de horeca, handel en ondernemingen noodzakelijk om duidelijk te weten wat de verdere concrete aanpak op dit vlak zal zijn en vooral welke invloed hun portemonnee ervan zal ondervinden.”

“Er is vanuit de stad een interne werkgroep opgericht die alle bovenlokale (Vlaamse, federale en Europese) steunmaatregelen verzamelt en hier een ‘gap analyse’ op zal toepassen om het beleid advies te geven over waar er extra lokale steunmaatregelen wenselijk zijn. Wachten tot juni om met dit advies te komen, vinden wij echter nog te veraf. Onze ondernemers zijn nú hun rekeningen aan het maken en moeten zich nú concreet ondersteund voelen. De N-VA-fractie is dan ook vragende partij om deze werkgroep over de partijgrenzen heen te maken. Speciale omstandigheden vragen immers speciale maatregelen! Enkel zo kunnen we onze lokale, Vlaamse en federale kennis optimaal benutten voor onze stad, onze inwoners, onze horeca, onze handel en onze ondernemers.”

Het bericht Leuven stelt handelaars tijdelijk vrij van aantal belastingen, N-VA wil ruimere aanpak verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over