Jaarbeurs Leuven gaat voor het eerst sinds 1946 niet door

9 juni 2020 | 11u55 | Gepost door redactie
Jaarbeurs Leuven gaat voor het eerst sinds 1946 niet door
Spijtig nieuws uit Leuven. De Jaarbeurs, gepland tussen 29 augustus en 6 september 2020 in de Brabanthal in Leuven, gaat dit jaar niet door. “Aangezien alle grote evenementen verboden zijn tot 31 augustus, zijn we genoodzaakt deze 74ste editie te cancelen”, aldus Leuven Handelt!-voorzitter Marc Van de Velde. Het is de eerste keer sinds 1946 dat dit gebeurt.
Het bericht Jaarbeurs Leuven gaat voor het eerst sinds 1946 niet door verscheen eerst op Leuven Actueel.

“We vinden het heel spijtig dat we de Jaarbeurs dit jaar moeten afgelasten, maar gezien alle grote events verboden zijn tot 31 augustus, hebben we geen andere keuze.” Aan het woord is Marc Van de Velde, al jaar en dag voorzitter van middenstandsorganisatie Leuven Handelt!.

De beurs, die gepland was tussen zaterdag 29 augustus en zondag 6 september, enkele weken uitstellen zoals sommigen hadden geopperd, was geen optie om organisatorische redenen. “Ook al omdat je je de vraag kunt stellen hoeveel exposanten en bezoekers het risico zullen willen lopen om in een gesloten ruimte met zovelen samen te zijn”, aldus organisator Stefan Frissen.

Ook najaar onduidelijk

“Ook het najaar is nog heel onduidelijk”, aldus Van de Velde. “We kunnen nu gewoon niet weten in welke wereld we in september, oktober of november zullen wakker worden. Daarom zijn volgens mij ook beurzen als de Biënnale Interieur Kortrijk in oktober en de Boekenbeurs in november geannuleerd. Deze organisatoren zijn blijkbaar ook van oordeel dat het gezondheids- en financiële risico om in deze onzekere coronatijden een publieksevenement te organiseren te groot is.”

Terecht, want Leuven Handelt! ondervond dit in maart al aan den lijve. “Bij de organisatie van onze woonbeurs Ideaal Wonen 2020, die we een week voor de algemene lockdown moesten annuleren, hadden we al kosten gemaakt die we niet meer kunnen recupereren. Een dergelijk risico willen en kunnen we niet meer lopen.”

“Het stoort me ook dat de overheid ons totaal geen perspectief biedt”, vult Stefan Frissen aan. “Ze laat ons in het ongewisse, en dat is jammer. De Jaarbeurs Leuven was de laatste jaren immers aan een remonte bezig, we hadden ze opnieuw op de kaart gezet. Om van de economische impact nog maar te zwijgen.”

Dubbele jubileumeditie

“Dit jaar zou het de 74ste editie van de Jaarbeurs zijn, maar het zal de eerste keer sinds 1946 zijn dat ze niet doorgaat … Laten we allemaal samen hopen dat de situatie snel weer normaal wordt, zodat we volgend jaar kunnen uitpakken met een schitterende, dubbele jubileumeditie!” besluit Van de Velde positief.

Het bericht Jaarbeurs Leuven gaat voor het eerst sinds 1946 niet door verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over