Frietjes van aardappeloverschotten van boer Bernard

7 mei 2020 | 16u12 | Gepost door redactie
Frietjes van aardappeloverschotten van boer Bernard
Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant verkoopt bij de Fritiest in Kortenberg frietjes aan symbolische prijzen voor wie het nu financieel moeilijk heeft en aan solidaire prijzen voor wie het beter heeft. De frietjes zijn gemaakt van aardappelen van boer Bernard uit Bierbeek, die door de coronacrisis met grote overschotten zit. De aardappelen worden versneden bij Den Travak in Haasrode, een sociaal tewerkstellingsbedrijf dat de door de crisis werk verloor.
Het bericht Frietjes van aardappeloverschotten van boer Bernard verscheen eerst op Leuven Actueel.

Boer Bernard uit Bierbeek zit door de coronacrisis, net als veel andere boeren, met grote aardappeloverschotten. Omdat ze streven naar een duurzame samenleving, waarin geen voedsel wordt weggesmeten, besloot Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant drie ton aardappelen aan te kopen. De Frietist in Kortenberg bakt er frietjes van en verkoopt ze voor een prijs die varieert van één tot vijf euro voor een bakje. Wie de solidaire prijs kan betalen, steunt zo het Robin Food project, waarbij Riso samen met partners voedseloverschotten tot soep verwerkt voor mensen in een kwetsbare situatie.

“Met deze actie maken we mensen dus bewust van het probleem van voedseloverschotten en stimuleren we ze om lokaal en seizoensgebonden te kopen. Daarnaast steunen we mensen die het moeilijk hebben en die door de coronacrisis extra hard worden getroffen. Maar daar stopt het niet. Door de samenwerking met sociaal tewerkstellingsbedrijf Den Travak, die de frietjes voor ons versnijdt en door de crisis minder werk heeft, zorgen we voor extra werkgelegenheid. Een win-win-win dus”, zegt Xenia Langen van Riso Vlaams-Brabant.

Mensen kunnen vanaf 11 mei 2020 elke maandag frietjes bestellen via www.defrietist.be?utm_source=rss&utm_medium=rss. Ten minste tot einde mei en indien mogelijk, verlengbaar tot eind juni. De frietjes worden gratis aan huis geleverd op een maandag naar keuze tussen 19 en 20 uur. Het is de bedoeling om deze actie later uit te breiden naar andere plekken in Vlaams-Brabant.

Het bericht Frietjes van aardappeloverschotten van boer Bernard verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over