Politicus Piet De Bruyn ging digitaal gesprek aan met Werchterse ondernemer

piet de bruyn in gesprek met lokale ondernemer
Ter gelegenheid van de Dag van de Ondernemer organiseerde Unizo, samen met Unizo Rotselaar, een digitale ontmoeting tussen Piet De Bruyn (N-VA), Vlaams parlementslid en schepen van Rotselaar, en ondernemer Pascal Zuijlen van Glas Vandoren uit Werchter (Rotselaar).

Met de overname van het familiebedrijf, Glas Vandoren in Werchter,  drie jaar geleden startte Pascal Zuijlen, mede dankzij subsidies, met de digitalisering van het bedrijf. Niemand vermoedde de komst van corona, maar vandaag bleek de ingeslagen weg een goede keuze te zijn. De verplichte sluiting tijdens de eerste lockdown was pijnlijk maar de Werchterse ondernemer zocht creatieve manieren om te kunnen blijven doorgaan. Zo creëerde het bedrijf een fotoreportage, een digitale showroom én een webshop waar geïnteresseerden zelf hun deuren stapsgewijs en in 3D kunnen samenstellen.

Naast de digitalisering stonden bij de overname ook de particuliere klant en het lokale netwerk centraal. Want steeds vaker worden klanten doorverwezen via professionelen zoals architecten en aannemers. Die particuliere klant mag nu jammer genoeg niet genieten van de persoonlijke ontvangst in de vernieuwde toonzaal maar Pascal Zuijlen is hoopvol: “Het is voor ons van essentieel belang om te blijven produceren en plaatsen tijdens deze tweede lockdown, net als het organiseren van afhalingen en leveringen want anders is de schade niet te overzien.”

 

Piet De Bruyn, zoon van een ondernemer, begrijpt maar al te goed de problemen die deze crisis voor een ondernemer met zich meebrengt. Naast de financiële risico’s moet de ondernemer ook moeilijke keuzes maken wat betreft het personeel. Vaak werken zij er al jaren en werd een goede band opgebouwd. Hen nu op technische werkloosheid zetten heeft ook financiële gevolgen voor die gezinnen. Maar Piet De Bruyn is hoopvol: “Momenteel zijn er gesprekken gaande zodat ook ondernemers in specifieke situaties duidelijkheid krijgen en kunnen genieten van ondersteuningsmaatregelen.” Ook Pascal Zuijlen ervaart die onduidelijkheid: “Wat als een architect naar hier komt met zijn klant?”

 Unizo bevestigt dat er nog hiaten zijn en waarschuwt voor de financiële effecten op lange termijn en het welzijn van ondernemers. Vandaag krijgen zij financiële ondersteuning van de overheid of maken ze gebruik van uitstel van betaling. Maar hun financiële reserves raken vaak ook op waardoor financiële problemen ook lang na de coronacrisis de kop op kunnen steken. Maar er is ook positief nieuws. Zo luidt het bij Unizo. "Er is een beperkte terugval in de cijfers van startende ondernemers", verduidelijken ze. "Vaak zijn dat mensen die technisch werkloos zijn en een nieuwe zaak starten. Onze ondernemers ondergaan de crisis niet, ze zien kansen, vinden zichzelf opnieuw uit en blijven ondernemen."

 Piet De Bruyn, ook schepen van lokale economie in Rotselaar, onderstreept dit positieve signaal: “Alle Vlamingen, en zeker onze ondernemers, hebben een enorme veerkracht. De cijfers zijn inderdaad niet goed, maar we moeten de kansen die deze crisis creëert maximaliseren. We moeten die positieve boodschap blijven brengen en hoopvol naar de toekomst kijken.”

Tot slot gaf Pascal Zuijlen nog 2 tips mee aan Piet De Bruyn en Unizo. "Verdere investeringen in digitalisering zijn nodig en het is dan ook goed nieuws dat in 2021 de KMO portefeuille opnieuw opgetrokken wordt naar 40%", aldus Zuijlen. "De overheid moet er wel voor blijven waken dat de subsidies voor vb. artificiële intelligentie niet te eng worden want dan zijn ze nog enkel voor de happy few. Ze moeten toegankelijk zijn voor alle ondernemingen, zowel voor de praktische zaken maar ook door de nodige tijd te geven om een dossier voor subsidiëring op te maken." Ook stelt hij voor om het verplichte bouwverlof af te schaffen. "Want waarom mogen zij die willen blijven werken niet doorwerken", besluit hij.  "Zo hebben zij deze zomer blijven doorwerken om de gemaakte schade proberen in te halen. Maar dat is lang niet evident als niet alle materialen worden toegeleverd."

 

Lees meer over