Eerste steen gelegd van nieuw jeugdhuis Mena

9 augustus 2023 | 13u10 | Gepost door annpeeters
Mena
Woensdag werd de eerste steen gelegd van het nieuw jeugdhuis ‘Mena’. De jongeren van het jeugdhuis krijgen een nieuw, energiezuinig gebouw.

In aanwezigheid van een delegatie van het college van burgemeester en schepenen, de leden van het jeugdhuis, de architecten en de aannemer, werd de symbolische eerste steen gelegd van het gloednieuwe jeugdhuis aan de Torenstraat 2 in Rotselaar. “Jeugdhuis Mena is al jaar en dag een thuishaven voor de jeugd van Rotselaar-Centrum. De vrijwilligers zetten zich steeds in om een thuisomgeving te creëren, waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. De infrastructuur voldeed echter niet langer om nog een kwaliteitsvolle en veilige werking te garanderen”, zegt schepen voor Jeugd Nele Demuynck (ROX).

Ruimte voor ontmoeting en eigenheid

Alle elementen zullen aanwezig om van het nieuwe jeugdhuis een toegankelijke ontmoetingsplaats te maken in een ongedwongen sfeer. Zo komt er een instuifruimte met toog, podium en chillruimte, sanitaire voorzieningen, een ruime overdekte fietsenstalling en een ommuurd groen binnenplein, waar verschillende generaties worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten.

"Het ontwerp van het nieuwe jeugdhuis is een verbindend project geworden, met inspraak van de leden van jeugdhuis Mena, de buurt en de gemeentelijke diensten. De missie van de gemeente Rotselaar is een aangename, veilige en duurzame plaats te bieden aan zijn jongeren, met ruimte voor eigenheid. Ze verdienen een eigen locatie waar ze zichzelf kunnen zijn en met verschillende vormen van jeugdcultuur kunnen experimenteren.”

Daarnaast komt er ook een repetitieruimte voor lokaal talent, die ook als vergaderruimte gebruikt kan worden. De bushalte die voor het jeugdhuis ligt, wordt aangepast en geïntegreerd in het project.

"We kijken er hard naar uit om ons nieuwe jeugdhuis in gebruik te kunnen nemen. Het zal onze werking verder stimuleren. Ondertussen hebben we een tijdelijk onderkomen in de voormalige kinderopvang van de school in Werchter. We zijn het gemeentebestuur dankbaar dat ze willen investeren in de jongeren van Rotselaar en de toekomst van jeugdhuis Mena", zegt Jannes Devesse, voorzitter van jeugdhuis Mena.

Compact gebouw met aandacht voor de buurt

Om zich op een slimme manier te nestelen in de buurt, werd gekozen voor een compact en nederig gebouw. Er wordt ingezet op een maximale geluidsisolatie voor de omliggende woningen door te kiezen voor hoogwaardige materialen en het geluid zo binnen te houden. De schuine zijde aan de voorkant  is gericht naar de Mena, om in dialoog te gaan met de oude brouwerij. Hier verbindt het gebouw zich in de actieve en bruisende sfeer die van het gemeentelijk vrijetijdscentrum uitgaat.

De gemeente Rotselaar investeert meer dan 700.000 euro in het nieuwe jeugdhuis. dankzij het fonds voor plattelandsprojecten ontvangt de gemeente 94.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant. Volgende zomer moet het nieuwe jeugdhuis klaar moeten zijn voor gebruik. 

Lees meer over