De vaccinatievrijwilligers van Rotselaar

25 mei 2021 | 09u19 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
vrijwilligers vaccinatiecentrum rotselaar
Net zoals dat in de vele andere vaccinatiecentra het geval is, vervullen de vrijwilligers ook in vaccinatiecentrum Sportoase De Toren in Rotselaar een cruciale rol. En dat zij die belangrijke functie met verve vervullen, daarvan zijn vrijwilligerscoördinator Ilse Organe en EHBO-vrijwilliger Lesley Lemmens het beste voorbeeld

Sinds 20 februari worden de inwoners van Rotselaar, Tremelo en Holsbeek in vaccinatiecentrum
Sportoase De Toren in Rotselaar tegen Covid-19 ingeënt. 60.000 vaccins moeten er op het einde van de rit zijn gezet, onlangs ging het 10.000ste vaccin de deur uit.

In totaal kreeg al 40% van de 18-plussers uit Holsbeek, Rotselaar en Tremelo zijn eerste vaccin.
Hiermee staat het vaccinatiecentrum in de top vijf van Vlaams-Brabant. Om dit alles mogelijk te maken, kan het centrum rekenen op een groot aantal gemotiveerde vrijwilligers. 690 hebben er zich in totaal ingeschreven, waarvan er intussen 160 actief zijn.

Hoewel het merendeel van de kinderziektes intussen werd overwonnen, kostten deze in het begin veel bloed, zweet en tranen. Zo vertelt ons vrijwilligerscoördinator Ilse Organe. “Bij het initiële inschrijvingssysteem is er jammer genoeg veel misgelopen”, bekent ze. “Tal van gegevens van vrijwilligers gingen verloren, vaak tot grote frustratie van die mensen die als het ware stonden te trappelen om hun steentje bij te dragen.” Een nieuwe ‘web based tool’ en een vernieuwde oproep later kon het merendeel van de moeilijkheden achter zich worden gelaten. “Vrijwilliger in hart en nieren, Luc Van Asch, maakte voor de andere vrijwilligers een handleiding bij het nieuwe systeem”, vertelt Ilse. “ Zo kon iedereen er gemakkelijk mee aan de slag.” Al is “iedereen” misschien nog een te groot woord. “Gelet op het aantal vaccinaties dat we krijgen, hebben we nog niet iedereen kunnen oproepen om effectief te komen helpen”, bekent Ilse. “Tijdens iedere shift hebben we telkens 35 mensen nodig. We proberen wel om telkens een goede verdeling tussen ingewerkte en nieuwe medewerkers te vinden, waardoor er druppelsgewijs telkens nieuwe mensen kunnen worden opgeroepen.” Aangezien er vooral in juni en juli veel vaccins worden verwacht, zijn dan veel meer mensen nodig. “We roepen dus iedereen die zich als vrijwilliger heeft ingeschreven op om niet af te haken”, aldus Ilse. “We zullen iedereen nodig hebben en misschien moeten we zelfs nog een oproep lanceren.”

Op de vraag wie die vrijwilligers dan wel zijn, kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. “We zien alle soorten profielen”, vertelt Ilse. “Van twee 17-jarigen die op de parking actief zijn, tot tal van actieve gepensioneerden en alles ertussenin. Met alle soorten achtergronden, tafelspringers en- eerder introverte personen, ieder met zijn eigen sterktes en vaardigheden. Zoals Louis die bij het onthaal van onze 80- tot 100-jarigen een groot verschil maakte.”

Of zoals Lesley Lemmens uit Tremelo, die sinds de opstart een vast gezicht is geworden in het vaccinatiecentrum. Met EHBOdiploma’s op zak, ervaring in testcentrum Park Spoor Oost in Antwerpen en vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis twijfelde ze dan ook niet toen ze de oproep voor vrijwilligers in het VC van Rotselaar zag. “Ik wist meteen: dat wil ik doen. Niet alleen omdat ik ervaring en achtergrond heb, maar eigenlijk vooral omdat ik mijn steentje wil bijdragen, zodat we zo snel mogelijk weer naar een normaler leven kunnen gaan. Het is fijn om te zien met hoeveel enthousiasme ik en de andere vrijwilligers hier worden onthaald. Ook de reacties van de mensen zijn vaak hartverwarmend. Ik doe het met heel veel liefde en plezier maar het is ook fijn dat je er zo veel dankbaarheid voor terugkrijgt van de mensen. Geregeld hoor ik ze zeggen hoe goed alles hier is geregeld, zelfs over de gekleurde lijnen op de grond krijgen we positieve reacties. Zeker de shuttle met de golfkar kan op veel erkenning rekenen.“

Niet alleen het contact met de bezoekers, ook de sfeer tussen de vrijwilligers zit goed, zo getuigt Lesley. “De samenwerking loopt hier echt van een leien dakje”, bekent ze. “We kennen elkaar intussen al vrij goed. We zijn er niet alleen voor elkaar, we lachen samen ook heel wat af. Ik heb hier intussen ook al nieuwe vrienden gemaakt en ga dan ook altijd met plezier ‘werken’. Het zijn soms lange dagen, maar omdat de sfeer zo goed zit, vliegt de dag voorbij.” 

Lees meer over