Leuven Speelt: nieuw event in Leuven voor kids

Leuven Speelt
Publi
Leuven is met Leuven Speelt een leuk evenement rijker en dat is vooral goed nieuws voor de kinderen, al zijn ouders en grootouders uiteraard ook zeer welkom. “We hebben onze krachten gebundeld met Liefst Leuven die op 25 juni De Langste Dag organiseren in Leuven. Zo hebben de bezoekers van de stad met Leuven Speelt een event in een event”, vertellen Fried Elsen en Luc Mertens.

Een nieuw evenement in Leuven… Vertel!

Luc Mertens: “Toen ik destijds de twintigste verjaardag van onze speelgoedwinkel Christiaensen in de Diestsestraat wou vieren, viel dat samen met de twintigste verjaardag van Wandelshoppingcenter Diestestraat. Wij hebben toen de hele straat ingericht met speelgoed. Het werd een enorm succes. Ik ben er altijd van blijven dromen om in Leuven opnieuw een gelijkaardig evenement te organiseren, maar dan wel ten voordele van het goede doel. Het idee is blijven groeien en ik stelde het voor aan onze Lionsclub Leuven Erasmus. Uiteindelijk kwamen we tot een mooi concept dat we wilden uitrollen in 2018. Omwille van  externe redenen moest het project dat jaar uitgesteld worden. Het kon evenmin gerealiseerd worden in 2019 gezien ik dat jaar voorzitter werd van de club. Het zou dus 2020 worden, maar we weten allemaal wat er toen gebeurde. Door de coronamaatregelen bleek Leuven Speelt ook onmogelijk in 2021 maar dit jaar trekken we alle registers open. Ondertussen werd de organisatie van Leuven Speelt overgenomen door de vzw Leuven in Vogelvlucht."

Wat mogen de bezoekers verwachten op Leuven Speelt?

Luc Mertens: “Kort uitgelegd gaan we zestien speelstanden plaatsen op het Ladeuzeplein in Leuven. Het is de bedoeling dat kinderen - zowel de jongsten als de iets oudere - ook echt kunnen spelen aan die standen. Het is dus geen openluchtbeurs waar speelgoed wordt verkocht of zo. Nee, we wilden een event organiseren waar de kinderen zich echt kunnen amuseren met speelgoed en verschillende spellen. Voor 6 euro krijgen de deelnemers een speelkaart die toegang geeft tot alle standen maar ik zeg er meteen bij dat de kinderen een leuk geschenk krijgen ter waarde van 6 euro. In zekere zin zou je dus kunnen stellen dat Leuven Speelt zo goed als gratis is en dat is goed want we willen een event organiseren waar echt alle kinderen van kunnen genieten.”

Welke standen zullen aanwezig zijn op Leuven Speelt?

Luc Mertens: “Wij brengen een gevarieerd aanbod voor kinderen van alle leeftijden. We hebben bijvoorbeeld Sporty dat langskomt met een groot animatiepark waaronder een ‘levend tafelvoetbalspel’ en ook een Demospel zal deel uitmaken van het event. Zij brengen gezelschapsspellen mee van Asmodee, Goliath, Haba en zoveel meer. Verder gaan we een gigantisch speeltapijt van 10.000 blokjes bouwen met Clics en de Leuvense zaak Twits is aanwezig met een skateboardpark. Heel wat bekende merken uit de speelgoedwereld zullen er zijn op Leuven Speelt. Ik denk bijvoorbeeld aan Playmobil, de bekende huisjes van Smoby, Gravitrax, Aquaplay, V-Tech, Brio, Gowi, BBlocks, New Classic Toys, Brio, Hubelino, …  Op de achterzijde van de speelkaart is een ganzenbord afgebeeld van de firma Ludattica.  Alle attracties zijn erop aangebracht met het logo van de partner zodat de kinderen heel eenvoudig de weg vinden op het terrein van Leuven Speelt.”

Het schijnt dat de papa’s zich ook kunnen uitleven?

Luc Mertens: “Het wordt ook leuk voor de papa’s op de stand van Carrera, het bekende merk van racebanen dat ook aanwezig is op de Grote Prijzen in de Formule 1. Ook leuk is de stand met historische kledij waar kinderen omgetoverd worden tot prinsessen, ridders, piraten en zelfs astronauten. Verder kunnen de deelnemertjes zelf huisjes bouwen met kleine maar echte baksteentjes van Teifoc, uiteraard met een klein truweel, al dan niet met hulp van papa of mama. De cement is overigens een mengsel van zand en maïsextract die weer loskomt als je het muurtje in water legt. Allemaal heel ecologisch dus en dat telt toch ook mee tegenwoordig. Bij De Kleine Johannes wordt er voorgelezen en geluisterd naar verhalen met een Kamishibai… Kortom, een heel breed aanbod op Leuven Speelt waar elk kind zijn of haar gading kan vinden, van eendjes vissen tot knikkerbanen en van telegeleide wagens tot de prachtige stand van Speelgoedmuseum Mechelen.”

Klopt het dat de prijzenpot behoorlijk hoog oploopt?

Luc Mertens: “Ja, dat klopt. Er worden meerdere wedstrijden georganiseerd op Leuven Speelt en alles samengeteld is er een prijzenpot ter waarde van liefst 20.000 euro. Zo is er bijvoorbeeld de Reuzenwedstrijd en de Beiaardwedstrijd. De Leuvense beiaardier Luc Rombouts gaat tien deuntjes spelen maar eentje staat niet vermeld in de lijst. De kinderen moeten uiteraard het tiende deuntje raden. En ja, de prijzenpot is echt de moeite. Er zitten  ongeveer 350 stuks speelgoed en geschenken  in een hangar te wachten op een nieuwe eigenaar.”

Leuven Speelt is uiteindelijk een event in een evenement geworden dankzij de samenwerking met Liefst Leuven. Hoe is dat gegaan?

Fried Elsen: “We zijn heel blij met deze samenwerking. Er zal al veel volk op de been zijn in de stad op 25 juni want die dag is het ook De Langste Dag. Dat is een gevestigde waarde en Leuven Speelt is een nieuwkomer. Er is een mooie synergie ontstaan tussen beide events die nu de krachten bundelen. Beide evenementen versterken elkaar en dat is mooi.”

Naast spelen is er ook spreekwoordelijk brood voorzien. Wat mogen de bezoekers verwachten?

Fried Elsen: “De kinderen zullen genieten, maar ook de ouders en de grootouders krijgen een mooi aanbod in de brasserie op het Ladeuzeplein. Genieten van een hapje en een tapje met leuke muziek op de achtergrond. We voorzien een schat aan lekkers met de nadruk op vers en gezond. Zo komt De Walvis met een oesterbar en feestzaal De Jacht zorgt voor zomerse gerechten. Tel daar nog een dessertbordje van Demeestere bij en je weet dat het goed zit op culinair vlak tijdens Leuven Speelt. De bezoekers kunnen ook tal van producenten van ‘Straffe Streek’ ontdekken die verspreid staan op het Ladeuzeplein.”

Tot slot, twee goede doelen en zelfs Oekraïense kinderen die komen spelen…

Luc Mertens: “Dat is juist. De opbrengst van Leuven Speelt gaat integraal naar de sociale projecten van ‘Stapje in de wereld’, ‘Wigwam’. Tevens werken wij ook samen met andere Leuvense organisaties die rond kansarmoede werken en nodigen we ook kinderen uit financieel zwakkere gezinnen uit om gratis te komen spelen op Leuven Speelt. En ja, er komen ook Oekraïense kinderen spelen want zij verdienen net als alle kinderen de kans om te kunnen spelen. Spelen is een geluk in het leven en we hopen met Leuven Speelt een bijdrage te leveren aan het kindergeluk.”

Meer info: www.leuvenspeelt.org

Leuven Speelt

Lees meer over