Tom Dillemans verlengt provinciale titel van Sommelier van het Jaar

30 januari 2023 | 21u17 | Gepost door annpeeters
Tom
De winnaar is bekend: Tom Dillemans is opnieuw de beste sommelier van het jaar in onze provincie. 

Maandagavond werden in Kortrijk de stemresultaten bekendgemaakt van de Sommelier of the Year 2023. Deze verkiezing is al aan haar 13de editie toe. Meer dan 12.700 mensen, zowel gastronomieliefhebbers als professionals, brachten hun stem uit via de website www.sommelieroftheyear.eu.De drie best geklasseerden van elke provincie legden een sommelierproef af waarbij gepeild werd naar hun kennis omtrent foodpairing, wijn- en glaskeuze. Dit gebeurde onder het nauwlettend oog van een vakjury. De kandidaten die het best scoorden op deze proef, werden uitgeroepen tot provinciale laureaten. Tom Dillemans uit Oud-Heverlee draagt de titel 'Sommelier of the Year Vlaams-Brabant' al drie opeenvolgende jaren, en ook nu kreeg hij de hoogste erkenning. 

"Bij deze heb ik de eer jullie mee te delen dat ik de titel van 'Sommelier of the Year Vlaams-Brabant' opnieuw heb gewonnen, we doen er met veel plezier nog een jaartje bij", zegt Tom Dillemans uit Oud-Heverlee. Tom Dillemans werkt als maître/sommelier in restaurant Arenberg en daarbuiten werkt hij als sommelier voor het domein Chardonnay Meerdael, waar hij assisteert bij de productie van de wijnen.

Vorig jaar nam hij ook al deel aan de wedstrijd van 'Belgiës beste Sommelier'. Na de bekendmaking van de winnaar, werd hij aangesproken door de organisatie, omdat hij heel dicht bij de titel zat, maar het net niet gehaald had. Hij werd geadviseerd om zijn kennis nog te verruimen en dit jaar opnieuw deel te nemen. “Dit motiveerde me natuurlijk om er deze keer nog harder voor te gaan”, zegt Tom Dillemans. "De winnaar van de titel van 's lands beste sommelier wordt op 6 maart bekendgemaakt, maar ik ben nu alvast al verkozen tot de beste sommelier van Vlaams-Brabant."

Mooie kansen

Sinds de eerste overwinning in 2020 kreeg Tom mooie kansen: “Ik heb les mogen geven in hotelscholen en praktijklessen mogen ondersteunen. Ik heb leerlingen mogen coachen, dat gaf veel voldoening. Ook heb ik rondleidingen gegeven op domein Meerdael in Oud-Heverlee. Daarnaast werk ik nog altijd als sommelier in restaurant Arenberg in Heverlee. Tien jaar doe ik dat ondertussen al, het is een mooie mijlpaal, die we er gevierd hebben.”

Passie

“Ik heb altijd een bijzondere kijk op wijn gehad. Ik ben als persoon een beetje filosofisch aangelegd en dat komt goed van pas in de wijnsector. Ik vergelijk de wijnbouw soms met de opvoeding van een kind. Druivelaar en ondergrond vormen samen het karakter van de druif, de wijnbouwer heeft een eigen visie over de groei van de druif en maakt ze onder bepaalde omgevingsfactoren toch een mooi eindproduct. Zoals ieder van ons uniek is, geldt dat ook voor wijn. Het is mijn taak als sommelier om het verhaal van de wijn te leren kennen en te vertegenwoordigen bij onze gasten en dat vind ik zo fijn.”

"Deze overwinning is een mooie manier om dankjewel te zeggen tegen Iris en Lieven Demeestere voor alle kansen die ze me in hun restaurant gaven al van op jonge leeftijd.  Ik ben er namelijk beginnen werken als ik amper 16 jaar was en nog heel veel moest leren. Werken achter de schermen van een televisieprogramma over wijn zou ook een fijn tussendoortje zijn, mijn kennis delen met mensen is het liefste wat ik doe.” Een jaar geleden is Tom tot Chevallier geslagen binnen de orde van Bacchus, dat is een wijngilde die staat voor het behoud van de kennis omtrent wijn en het delen van de passie er rond.

2022, een goed wijnjaar?

“2021 was niet zo’n denderend wijnjaar, maar 2022 was dat wel. Op domein Meerdael, waar ik ook werk, hebben we een serieuze voorselectie van de druiven gedaan. Om de kwaliteit te garanderen zijn we van een productie van 54.000 flessen naar 17.000 flessen gegaan, wat vergeleken met andere wijnboeren nog veel is. We wilden alleen de allerbeste druiven gebruiken. Hoeveel we er in 2023 gaan kunnen produceren, kunnen we niet voorspellen, maar de oogst ziet er alvast veelbelovend uit.”

Lees meer over