Tom Dillemans van restaurant Arenberg is opnieuw Sommelier of the Year van Vlaams-Brabant

6 februari 2024 | 11u36 | Gepost door annpeeters
Tom Dillemans
Maandag legden de drie best geklasseerden van elke provincie voor een vakjury een sommelierproef af. Tom Dillemans van restaurant Arenberg is de beste sommelier uit onze provincie.

De verkiezing van de Sommelier of the Year is al aan de 14de editie toe. Meer dan 14.000 foodies, gastronomen en horecaprofessionals brachten hun stem uit. Maandag legden de drie best geklasseerden van elke provincie voor een vakjury een sommelierproef af. “De interesse voor alcoholvrije dranken, en niet-alcoholische wijn in het bijzonder, groeit, want alsmaar vaker is er iemand van een gezelschap die geen alcohol bij de gerechten wenst. ​ Daarom kregen de finalisten bij de proef een bord met drie kazen voorgeschoteld en ook acht blind te proeven alcoholvrije wijnen. De opdracht was de beste wijnpairing-selectie voor te stellen”, legt initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit. “De sommeliers met de meeste punten mogen de titel dragen van Sommelier of the Year van hun provincie. Wie van alle deelnemers de allerhoogste score behaalde, wordt pas op maandag 4 maart uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024. Die dag wordt ook de Wine Lady of the Year 2024 bekendgemaakt.”

Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten voldoen aan een aantal criteria. Ze moeten werkzaam zijn in een Belgisch restaurant en over de nodige technische bagage en beroepservaring beschikken. Daarnaast moeten ze tevens goede communicatieve vaardigheden hebben, en vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart. Tot slot moeten ze kunnen garant staan voor een representatief wijnkaartbeheer en een goede prijs-kwaliteitsverhouding van het aanbod.

Dit jaar maakten naast voorzitter Baudouin Meyhui ook Guido Francque, Frank Desmedt, Mathieu Vanneste, Robert Vanlandeghem en enkele regelmatige restaurantbezoekers deel uit van de jury.

Tom Dillemans uit Oud-Heverlee behaalde de meeste punten voor onze provincie en mag zich een jaar lang Sommelier of the Year van de provincie Vlaams-Brabant noemen. Of Tom ook de beste van het land wordt, weten we op 4 maart. 

"Ik heb mijn provinciale titel kunnen verlengen. Dat brengt de score op 4 officiële laureaten 2020/2022/2023/2024", zegt Tom Dillemans. "In 2021 was er Covid en dus geen verkiezing, maar ik heb mijzelf opgevolgd dus dat maakt er 5 jaar van dat ik de titel heb. Ik ben ook toegevoegd aan Best of Belgium, de erelijst waarin sommeliers die een consistente prestatie neer kunnen zetten vereeuwigd worden. Het is de tweede keer dat iemand uit onze regio opgenomen wordt in die lijst. In 2020 was ik de jongste die ooit gewonnen had voor Vlaams-Brabant, en drie opeenvolgende laureaten had ook nog nooit een sommelier uit onze regio verdiend. Vier opeenvolgende Laureaten is nog nooit voorgekomen bij iemand in heel Vlaams-Brabant. Nog nooit haalde iemand zoveel overwinningen achter elkaar in onze provincie."

Lees meer over