Superfan Tanja boekt ticket om begrafenis van Queen Elizabeth II bij te wonen: "Dit ga ik echt niet missen"

Tanja Niesten

Hoewel het overlijden van koningin Elisabeth van Engeland (96) toch wel werd verwacht, zijn heel wat mensen verrast over haar snelle heengaan. Ook Tanja Niesten, Tiense royalty-watcher van het Britse koningshuis, is er het hart van in. "Ik ben toch verschoten, ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan, het voelt alsof ik een vriendin verloren heb."

Zelf is Tanja al 40 jaar bezig met het verzamelen van allerlei spullen rond de queen. "Ik heb zo'n 3 à 400 tassen met haar afbeelding erop en zoveel meer. Het is echt een zottekesspel aan de telefoon. De ene na de andere belt mij om een reactie. Ik was toch echt wel verrast toen ik het nieuws vernam. Ze heeft ons echt in snelheid gepakt. Ok, ze had wel haar leeftijd maar toch had ik het niet zien aankomen dat het zo snel zou gaan. En hiermee is er in Engeland echt wel een hoofdstuk helemaal afgesloten.”

Over hoe het nu verder zal gaan met het koningshuis, daarover heeft Tanja haar twijfels. “De koningin was echt wel een icoon. De meeste Britten hebben in hun leven nooit iemand anders gekend dan Elisabeth als hun staatshoofd. Gaan zij ook Charles zo accepteren?  En wat met de landen van het Gemenebest? Ik ben er nog niet zo zeker van dat alles bij het oude gaat blijven.”

Lees verder onder de foto
tanja met charles
Prins Charles volgde zijn mama op na haar overlijden.

Voor Tanja is het overlijden van de queen zoiets als een nabij familielid verliezen en de begrafenis wil ze, kost wat kost, bijwonen. “Tot ik de prijzen van transport naar en verblijf in Londen zag, die zijn echt zeer hoog. De moed zonk mij in mijn schoenen. Ik dacht het meteen op te geven, maar mijn man en mijn zoon hebben mij aangemoedigd om toch te gaan. We hebben dan toch nog een ticket kunnen boeken. Zondag vertrek ik samen met een vriendin. We blijven er tot dinsdag. Ik wil daar echt de sfeer van verbondenheid gaan meemaken, net zoals bij haar jongste jubileumviering, kijken naar het grote scherm en de verbondenheid tussen de mensen voelen.”

Lees meer over