Schooldirecteurs zien hun loon stijgen

31 januari 2023 | 12u00 | Gepost door annpeeters
klas
Meer dan 4.000 directeurs van het basis-, secundair, deeltijds kunst- en volwassenenonderwijs krijgen vandaag goed nieuws op hun loonbrief: bovenop de indexering stijgt hun salaris extra.

De loonsverhoging varieert van gemiddeld € 130 tot gemiddeld € 173 extra per maand. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op de Dag van de Directeur. Het gaat om de 2de fase van een stapsgewijze loonsverhoging, nadat een deel van de directeurs ook al in mei 2022 meer salaris kreeg. “Het loont nu letterlijk meer om de grote verantwoordelijkheid van directeur op te nemen”, zegt Weyts. “Schooldirecteurs spelen een cruciale rol. Ik zie een direct verband tussen de kwaliteit van de directeur en de onderwijskwaliteit: hoe sterker de directeur, hoe beter voor de school. Daarom investeren we deze regeerperiode gericht in onze directeurs”.

In de Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) werd afgesproken dat er een stapsgewijze loonsverhoging zou komen, zodat de loonspanning tussen een gewone leerkracht en een schooldirecteur altijd minstens 31% zou zijn. Daarvoor is een inhaaloperatie nodig, die nu in verschillende stappen doorgevoerd wordt. Weyts maakt hiervoor € 10 miljoen extra middelen vrij.

4.237 schooldirecteurs krijgen vandaag een loonsverhoging. Het gaat om 2.657 schooldirecteurs in het basisonderwijs (die hun bruto-maandwedde met gemiddeld € 130 zien stijgen), 1.340 directeurs in het secundair onderwijs (die kunnen rekenen op gemiddeld € 166 extra per maand), 46 directeurs in het volwassenenonderwijs (die er gemiddeld € 170 zien bijkomen per maand) en 194 directeurs in het deeltijds kunstonderwijs (die gemiddeld € 173 extra krijgen per maand). Het gaat om de 2de fase van de stapsgewijze loonsverhoging: vorig jaar kregen heel wat directeurs vanaf de maand mei ook al extra loon.

Lees meer over