Nijpend tekort aan studentenkoten in Leuven: Tienen biedt hulp

Partyka studentenkot

Nu dat er in Leuven een nijpend tekort dreigt aan studentenkoten wil Tiense burgemeester Katrien Partyka (Cd&v) helpen. Ze liet aan de KU Leuven weten dat de stad ruimte en mogelijkheden heeft om studenten huisvesting te verlenen. “Maar dan moet de KUL er zich ook achter zetten.”

In Leuven zijn er zo'n 61.000 studenten en volgens de Tiense burgemeester kampt de stad met een almaar groter wordend problemen inzake studentenkoten. “Ik stel vast dat er een tekort aan is en dat de prijzen almaar stijgen. Voor sommige mensen is het dan ook niet meer haalbaar om een kot te huren voor hun zoon of dochter in Leuven. Daarom denk ik dat Tienen er moet over nadenken om studentenkoten te realiseren. We hebben meerdere woonprojecten op stapel staan, onder andere in de stationsomgeving, en daarom lijkt het mij een goed idee om ook te investeren in studentenkoten, samen met privé investeerders, maar dan moet de KUL daar wel in meegaan en er zich ook achter zetten. We kunnen dan een convenant afsluiten waarbij de KUL voor studenten en de contracten zorgt en wij voor de huisvesting. Enige garantie is nodig en dan is zo’n akkoord aan de orde.”

Eerder zou de KUL al eens gepolst hebben of er in Tienen mogelijkheden zijn en dat is volgens de burgemeester dus zeker het geval. “Niet elke student wil in de buurt van de Grote Markt wonen, er zijn er ook anderen. Ik denk maar aan buitenlandse studenten en professoren maar ook aan oudere studenten die misschien zelfs al een gezin hebben. We hebben alvast een goede treinverbinding die je op tien minuten in Leuven brengt.”

De burgemeester steekt nu de hand uit naar de KUL. “We kregen al heel wat positieve reacties van mensen.” Tot vandaag zijn er nog geen concrete plannen.

Lees meer over