N-VA is resoluut: “Illegalen die misdrijven plegen, moeten sneller uitgewezen worden”

24 mei 2023 | 10u30 | Gepost door redactie
Houtmeyers Francken
Maandag raakte een onschuldige winkelbediende van de Aldi in de J.P. Minckelersstraat in Leuven gewond toen een illegale winkeldief hem in de hand stak. "Een triest voorval dat jammer genoeg al lang geen alleenstaand feit meer is. De misdrijven gepleegd door mensen die illegaal in ons land verblijven, stapelen zich op", klinkt het bij N-VA. Dat blijkt ook uit cijfers voor de stad Leuven die Kamerleden Katrien Houtmeyers en Theo Francken (beide N-VA) konden inkijken. Voor hen is de maat dan ook vol: “Geen pardon meer voor illegalen die onze wet komen overtreden. Zij moeten zo snel mogelijk het land worden uitgezet.”

De cijfers die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor meedeelde, spreken boekdelen. “In Leuven zijn er sinds begin vorig jaar 169 misdrijven door illegalen vastgesteld, voornamelijk Marokkanen en Algerijnen”, legt Kamerlid Theo Francken uit. “Dan hebben we het enkel om de feiten die werden aangegeven én waarbij de dader bekend was. In werkelijkheid ligt het aantal misdrijven door illegalen dus nog een pak hoger.”

“In 97 gevallen ging het om diefstallen waarbij iemand het slachtoffer werd. Dat kan een winkel zijn, zoals het voorbeeld van Aldi, maar evengoed een gezin bij wie ’s nachts wordt ingebroken of een puber die gezakkenrold wordt terwijl hij op de bus staat te wachten. Opvallend is ook dat er in Leuven sinds begin 2022 maar liefst tien diefstallen met geweld en bedreiging werden gepleegd door illegalen. Niet alleen bestelen ze hun slachtoffer, maar ze zadelen hen ook op met een trauma. Vaak plegen deze illegalen hun misdrijven ook terwijl ze al een bevel tot uitzetting hebben gekregen - en genegeerd. Zoiets kunnen we niet meer toelaten.”

Voor Francken en Houtmeyers is het duidelijk: mensen die illegaal in ons land verblijven en daarbovenop misdrijven plegen, moeten zo snel mogelijk het land worden uitgezet. “Als men de dader kan identificeren en dus repatriëren, moet deze onmiddellijk opgesloten worden. Wij pleiten in dat opzicht voor aparte opvangplaatsen in 127Bis in Steenokkerzeel voor illegalen die strafbare feiten plegen in onze regio. Terwijl ze daar wachten op hun repatriëring kunnen ze al zeker geen nieuwe feiten plegen. Daarnaast is het belangrijk dat ze zo snel als mogelijk naar hun land van herkomst worden uitgewezen”, aldus Francken en Houtmeyers.

“Jammer genoeg is het niet de eerste keer dat we hierop hameren. We hebben al eerder opgeroepen om in gesprek te gaan met de dienst vreemdelingenzaken en het kabinet van staatssecretaris De Moor, maar er wordt geen gevolg aan gegeven. Onbegrijpelijk. Veiligheid moet een prioriteit zijn. Er moet een zerotolerantiebeleid komen voor illegalen die niks te verliezen hebben en hier alle wetten overtreden. Tijd voor actie dus!”

Lees meer over