Moordenaar Ziena Kemous kan nog geen negen jaar na veroordeling vrij komen

Zaak Ziena Kemous Ridvan Aras

Ridvan Aras (30), die in december 2015 nog 27 jaar cel kreeg voor de moord op Ziena Kemous, kan vanaf begin januari 2024 zowaar vrijkomen. Samen met drie neven doodde hij in de nacht van 21 op 22 juni 2012 de 22-jarige vrouw uit Leuven. Dit gebeurde op de Kesselberg, ze werd nadien begraven in Heverleebos. Een groot deel van het gezelschap is afkomstig uit Boutersem.

De Leuvense gevangenis zou Ridvan Aras een positief advies gegeven voor zijn toekomstige vrijlating. Op zijn minst opmerkelijk want van schuldbesef lijkt er geen sprake te zijn. Aras ging daarna zonder succes in cassatie tegen zijn veroordeling met zijn medeveroordeelde neef Rojhat Akgül. Van een foutloos parcours in de cel is er eveneens allerminst sprake bij de man van Koerdische origine. Hij zou na zijn assisenproces veroordeeld zijn wegens het dealen van anabolen, cocaïne en geneesmiddelen met een cipier.

“Waar haalt die directie het in hun hoofd om zo positief te zijn over hem? De rechter achtte de kans reëel dat hij vanaf 1 januari 2024 vrij kan komen met een enkelband. Hij heeft nog wat werk te verrichten, maar het komt erop neer dat hij wel zal vrijkomen met een enkelband. Ik ben in alle staten”, aldus Saadia Kemous, zus van Ziena. Eerder schreef ze succesvol Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) aan om de Wet Lejeune te hervormen zodat moordenaars minder snel zouden vrijkomen. Dat valt hier te lezen. Dat project is nog volop in ontwikkeling.

“Elke gedetineerde heeft uiteraard het recht om zijn vrijlating aan te vragen mits ze voldoen aan de uitgaansmodaliteiten daartoe. Het is finaal de strafuitvoeringsrechtbank die beslist of het ook zo ver komt, je hebt bijvoorbeeld gedetineerden die meer dan tien keer dat proberen, maar dat lukt dan op één of andere manier niet”, reageerde Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen.

Ziena Kemous
Het slachtoffer Ziena Kemous

Lees meer over