Laatste rechte lijn is ingezet om de Brabantse Wouden als nationaal park te erkennen

oud-heverlee

De gemeenteraad van Oud-Heverlee van deze donderdag bracht meer duidelijkheid rond de kandidatuurstelling om de Brabantse Wouden als nationaal park te erkennen. Het is een samenwerking tussen maar liefst veertien gemeenten.

Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Koninklijke Schenking, de provincie en onder andere de gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren zal er worden gewerkt naar een erkenning voor het gebied als nationaal park. De Brabantse Wouden zijn bij de laatste zes kandidaten voor vier erkende gebieden.

Helemaal klaar is de overeenkomst nog niet, maar de grote principes zijn wel al vastgelegd. Het masterplan Brabantse Wouden en de samenwerkingsovereenkomst om dat plan uit te voeren zou op de gemeenteraad van april 2024 bekrachtigd moeten worden.

Het belangrijkste principe is dat het statuut van Nationaal Park de autonomie van de gemeenten nergens ondergraaft. Met andere woorden: geen bijkomende bouwbeperkingen, geen nieuwe reglementering rond pachtovereenkomsten, voorkooprecht, enzovoort. Toch bleek dat net de bekommernis van Open VLD, die daarom tegenstemde. Kris de Bruyne (CD&V) zei dat alle geopperde bezwaren in een commissie zullen behandeld worden.

Lees meer over